Законът за Брекзит на Борис Джонсън мина на второ четене в Камарата на общините тази вечер с 329 гласа "за" и 299 "против". Но в следващо ключово гласуване депутатите отхвърлиха с 308 и 322 гласа искане консервативния премиер да го приемат окончателно за три дни.

Джонсън по-рано днес заплаши, че ако камарата не приеме закона в посочения от него срок и ако ЕС се съгласи на ново отлагане не Брекзит, той ще оттегли закона и ще поиска предсрочни избори. 

След гласуването той каза на депутатите, че ще "задържи" проектозаконодателството, докато ЕС "заяви намеренията си".

Премиерът заяви, че е "разочарован" от членовете на Камарата, които "са гласували за отлагане" на Брекзит и че Обединеното кралство "сега е изправено пред нова несигурност".

"Правителството трябва да приеме единствения отговорен курс и да ускори нашите приготовления за изход без сделка", каза Джонсън.

Той потвърди плана си да изведе страната си от ЕС до края на този месец и добави:

"Така или иначе, ние ще напуснем ЕС с тази сделка, за която тази Камара току що даде съгласието си".

Джонсън успя да договори променена сделка за Брекзит на среща на върха на ЕС в края на миналата седмица, като постигна съгласие си останалите държави членки по невралгичния въпрос за граничния и митнически режим между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.