Евродепутатите призоваха днес Съвета на ЕС да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция.

Причина е военната операция на Анкара в Североизточна Сирия.

Призивът се съдържа в резолюция, приета на пленарна сесия на Европарламента в Страсбург. Гласуването този път не бе поименно.

Депутатите предлагат също така да се разгледа суспендирането на търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и като крайна мярка -  суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция.

По време на дебата вчера българският евродепутат Андрей Слабакв от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) предложи да се обсъди тотално икономическо ембарго срещу Анкара, така че „една карфица да не излиза оттам“.

Едностранната интервенция на аскера бе осъдена, а Турция бе призована да изтегли всичките си военни сили от Сирия. Евродепутатите предупредиха, че намесата е сериозно нарушение на международното право, което подкопава стабилността и сигурността в региона като цяло.

Най-малко 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си от началото на операцията, изтъкнаха депутатите, като се позоваха на източници на ООН. Те поискаха установяването на зона за сигурност под ръководството на ООН в северна Сирия. Членовете на ЕП отхвърлиха турските планове за установяването на т. нар. зона на безопасност по североизточната граница на Сирия. Опеасенията им са, че между САЩ и Турция за временно прекратяване на огъня може да узакони турската окупация на „безопасната зона“.

Парламентът изрази солидарност с кюрдския народ и изтъкна ключовата роля на кюрдските въоръжени сили и особено тази на жените, в борбата срещу „Ислямска държава“. Евродепутатите са обезпокоени от сведенията за стотиците избягали джихадисти от лагерите в северна Сирия в разгара на турската офанзива. Това засилва риска от възраждане на терористичната групировка.

ЕП обвини турския президент Реджеп Ердоган в изнудване на ЕС. Това става чрез бежанците, които турският президент е превърнал в свое оръжие.