Държавният глава Румен Радев освободи със свой указ Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента на Републиката.

Това съобщение се появи днес на сайта на институцията, без да се дават повече подробности. На запитване на Клуб Z от прессекретариата на държавния глава посочиха, че това е станало "по негова (на Цеков) молба и по решение на президента". 

Това се случва на фона на очакването ще върне ли Румен Радев избора на Иван Гешев за главен прокурор и последните изказвания на Цеков по темата. Така например вчера в коментар за Нова тв, той заяви, че процедурата по избор на нов главен прокурор е показала високо ниво на прозрачност. Разсъждава също така по възможните хипотези пред държавния глава. Както е известно, Конституцията дава право на президента да върне предложеното му за подписване на указ лице, но само веднъж. Висшият съдебен съвет, който избра Гешев с 20 гласа "за" и само 4 "против" вече даде заявка, че дори Радев да върне избора на Гешев, пак той ще е предложението на Съвета за наследник на Сотир Цацаров. В Конституцията обаче не са посочени срокове, в които държавният глава трябва да се произнесе. И по тази тема разсъждава вече бившият член на Правния съвет, който е и титулован доктор по конституционно право.

Според него няма причина Радев да протака с решението си - срок всъщност имало - и той бил "няколко часа" или "няколко дни".

"Определени среди се опитаха да лансират и трета възможност. Такава правна възможност от конституционно гледище няма. И съм сигурен, че президентът ще спази Конституцията и ще упражни това свое суверенно правомощие. Излишно протакане от конституционно гледище е недопустимо", заяви още Цеков.

И обясни какво е конституционна криза в случая: когато дадени държавни институции излизат извън рамките на конституционно допустимите срокове и се влиза в някакъв произвол.

Самият Радев отказа вчера да коментира казуса "Гешев", нито се ангажира със срокове за произнасяне докато не се запознае с протокола от 10-часовото заседание, на което ВСС "изпитваше" единствения си кандидат за обвинител номер едно. Това пък се случваше насред протест срещу процедурата и самата личност на Гешев и т.нар. контрапротест в защита на кандидата, организиран от собственика на сайта "Пик".

Личността на Цеков е любопитна. Той е юрист, като студент е активист в СДС, след това е депутат от НДСВ, след това едно от лицата в "Новото време", които се отцепиха от "царската партия". Впоследствие се върна в НДСВ, но по-късно напусна, работейки за кампанията на Меглена Кунева за независим кандидат за президент. Създател е на Института за модерна политика, а през 2014 г. изненадващо влезе в кандидат-депутатските листи на БСП. Цеков е и един от основателите на т. нар. "Тръмп общество" у нас. 

През 2015 година, покрай кампанията за референдума, ЦИК раздаваше медийни пакети от по 40 000 лева за популяризиране на въпросите. Тогава Клуб Z разкри, че една голяма сума отива през инициативните комитети в свързани сайтове, свързани от своя страна с Института за модерна политика.

Една от последните публични прояви на Цеков бе, когато изнесе данни от проучване, което така и никой не видя, на тема има ли почва консерватизмът у нас и кои партии може да са негови носители. По-любопитното е, че това той направи като гост на организирана от вече бившия евродепутат Николай Бареков конференция, на която трябваше да се даде старт на "консервативно патриотично" обединение с "Атака", а лидерът на националистите - Волен Сидеров да бъде лансиран за водач на евролистата за вота през май.