"Да бия 15 пъти подред и го наричат отстъпление? Те са взели пари - политолози, социолози, трябва да измрънкат нещо там".

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатите от местните избори след балотажа. Той изтъкна, че избирателите отново са дали доверие на ГЕРБ, въпреки че партията е в управлението много години.

"След управление на БСП те имат нула кметове. Не е нормално една партия (ГЕРБ - бел. ред.) да спечели всички областни градове. Върнахме се към нормалността. По-шарените общински съвети ще ни дадат възможност да споделим отговорността. Коя поредна победа е това?", попита Борисов.

Според него приказките за купуване на гласове са несериозни. Премиерът попита трябва ли и той да говори за купуване на гласове там, където ГЕРБ губи - Русе, Благоевград, Ямбол.

 "Честно ли е към тези, които са спечелили? Много глупости се изговориха. Надявам се от утре да се хващат за работа", каза Борисов.

Той обясни, че някои структури на ГЕРБ в страната са се превърнали в "дерибеи" и точно там партията е загубила. Като специално наблегна на кандидата за кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Според премиера той е загубил вота в седмицата между двата тура.

"А и Камбитов играе ръченица с пари на челото... Добре ги наредихте в последната седмица. Абсолютно заслужено. Хората дадоха гласа си за ГЕРБ да е първа партия, а прецениха кого да накажат", бе категоричен Борисов.

Разказа и, че преди вота е имал среща с кметовете на Благоевград, Банско и Сандански.

"Казах им - ще загубите. "Не, ще спечелим". Добре, давам ви и този шанс, сега ще направим промени. Можеше там да спечелим, но по-добре партията да се очисти", каза още лидерът на ГЕРБ.

Според него партията ще вземе решение в бъдеще никой да възможност да се кандидатира за кмет повече от три пъти.

Борисов коментира и дали избирателите не наказват управлението на ГЕРБ с ниската избирателна активност:

"Ако нас ни е наказал, какво остава за другите? Другите са с по-ниските резултати. То не е нормално толкова пъти подред да ги побежаваме, доскучава".

Борисов припомни, че е живял в София по време на управлението на Стефан Софиянски:

"По-добре е партията да се очисти и да се обнови. Виждате синьо-черверната мъгла, която дълго време управляваше София, за малко също щеше да управлява, - каза той. - Аз съм живял в София, когато управляваше Софиянски и знаете какъв беше градът. Аз съм противник на така наречените независими кандидати. Кой носи отговорността за тях после?"

После припомни като пример кандидатурата на Десислава Иванчева, бившата кметица на "Младост".

"[Георги] Кадиев издигна Иванчева и след няколко месеца каза, че не отговаря за нея. За всички наши грешни действия получаваме шамари и уроци. Иначе от следващите избори да има само независими кандидати и партиите да се промъкваме към тях и да казваме - той е наш, защото печели. Кметствата се управляват от общинските съвети - там приемането на важните решения става с мнозинство. Така работи държавата. Всичко друго води до анархия и отговорност", обясни премиерът.

Той изтъкна, че ГЕРБ е първа политическа сила дори в градовете, където губи кметския вот.

После обяви, че е очаквал тези резултати и партията ще направи анализ. Повтори и, че в Русе в последния момент е бил сменен кандидатът, защото първият номиниран не е отговарял на изискването за уседналост.

"Там, където направих промени, те си работиха активно срещу нашите кандидати", каза още Борисов.