Изборът между Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Мая Манолова (независима, подкрепена от БСП) постави голяма част от симпатизантите на "Демократична България" и на Борис Бонев от гражданската платформа "Спаси София" пред сложна дилема. Тази дилема се разисква надълго и нашироко в социалните мрежи в седмицата между двата тура и както показаха резултатите от снощните екзитполове гласовете са разделени между двете кандидатки, но с голям превес към Манолова. Не е малък процентът на тези, които просто са маркирали квадратчето "Не подкрепям никого" - близо 5 на сто от гласувалите в столицата. Равняват се на точно 20 493 гласа, според данните на ЦИК.

Има обаче една "партия" на балотажа, за чиито измерения вероятно никога няма да разберем поради простичкия факт, че гласовете "за" нея ще попаднат в графата невалидни бюлетини. Тя е на тези, които избраха да изразят, така да се каже, по-особено мнение към предоставения им избор между Фандъкова и Манолова. Мнение различно от опцията да заградят "Не подкрепям никого", която макар и чиста форма на протест, участва в сумирането на общата избирателна активност.

Тези хора протестират, рисувайки и пишейки по бюлетините си какво в действителност мислят за кандидатките и не само... За тях разбираме, след като те доброволно публикуваха бюлетините си в социалните мрежи и ако съдим по снимките, то или "Гешев е радост", или София трябва да се управлява от Цола Драгойчева, Зайченцето бяло от едноименната детска песничка или небезизвестната "фейсбук героиня" Иванка Курвоазие.

Упражнен вот в този смисъл има и за кмет на Варна. И той отива за... котарака Румен.

P.S. Ще ви спестим снимките на бюлетини с полови органи и някои благопожелания към родата.

Ето какво мислят столичани (и не само) за провелия се вчера втори тур: