Администрацията на Доналд Тръмп обмисля премахването на митата върху вноса на китайски стоки на стойност 112 млрд. долара като отстъпка, за да бъде подписана "първа фаза" от търговското споразумение с Китай, съобщи "Файненшъл таймс" в понеделник, цитиран от БНР.

От информацията на изданието става ясно, че това се отнася за въведените от 1-ви септември мита от 15% върху вноса от Китай на редица стоки като облекло, уреди и плоски монитори. "Файненшъл таймс" посочи, че САЩ ще очакват в замяна Пекин да предприеме мерки за по-строга защита на интелектуалната собственост на американските компании.

Подобна информация се появи вчера и в друг авторитетен американски вестник - "Уолстрийт Джърнал". Според изданието премахването на американските мита вероятно ще бъде част от първоначалната търговска сделка и че двете страни по принцип са се съгласили на сделката. Споразумението, известно като "първа фаза" от търговската сделка, включва покупки от Китай на американски селскостопански стоки за 40-50 млрд. долара годишно, правила за спиране на валутната манипулация и мерки за защита на интелектуалната собственост.

Пътят към постигането на търговска сделка мина вече през отлагането на допълнителните американски мита за китайски стоки, които трябваше да влязат в сила от 15 октомври и да бъдат на стойност от над 250 млрд. долара. Според източници на "Политико" пък китайският президент Си Цзинпин смята лично да пътува до САЩ, за да подпише първата част от сделката. 

Изданието твърди, че Китай се намира в "пълна преса по целия терен" за премахване на тарифите в замяна на решението на Пекин да закупува американските селскостопански стоки в размер до 50 млрд. долара за следващите две години. Освен това Китай обещава да отвори своя сектор за финансови услуги и да увеличи защитата на интелектуалната собственост. По въпроса още нямало решение, отбелязват източниците на "Политико".