Турция е заловила сестрата на убития лидер на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщават световните медии. 65-годишната Расмия Ауад е хваната при операция на турски войски в град Азаз в северната сирийска провинция Идлиб, предаде Би Би Си.

Турските власти смятат, че пленницата може да бъде ценен източник на разузнавателни сведения. Би Би Си отбелязва, че за сестрата на Багдади се знае малко и че медията не е успяла да потвърди идентичността ѝ през независим източник.

Междувременно лидерите на ИД в Сомалия и Египет днес се заклеха във вярност към приемника на Багдади Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши. Организацията пое отговорността за нападение в Мали,  при което бяха убити 49 военни.

Сестрата на Багдади се намира в турски миграционен център, съдбата й ще решат съдебните власти, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Провеждат се юридически процедури. Процесът ще се води в съответствие с нашето законодателство. Нашите служби са осъществили задържането и този човек засега ще бъде държан в миграционен център", посочи Ердоган, цитиран от турския телевизионен канал НТВ.

Той не съобщи подробности за това дали процесът срещу сестрата на Багдади ще се води в Турция, като отбеляза, че не е достатъчно осведомен за юридическата страна на въпроса.

По-рано ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун потвърди информацията за задържането на сестрата на Багдади.

Багдади бе убит през октомври в Северозападна Сирия близо до турската граница при операция на американските специални части.