Как МВР смята да се справи технически с организацията по масовото подновяване на документи за самоличност, което се очаква през 2020 г. и 2021 г.? И колко всъщност лични карти и паспорти трябва да бъдат издадени в тези две години?

Такъв въпрос към министъра на вътрешните работи Младен Маринов е отправил депутатът от левицата Иван Иванов в рамките на парламентарния контрол. Отговорът на Маринов е писмен.

От него става ясно, че в посочения период трябва да бъдат подменени близо 3,3 лични карти и паспорти.

През 2020 г. - 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, а през 2021 г. - 1 088 116 лични карти и 563 129 паспорта.

От МВР отчитат още през втората половина на тази година има голям брой предсрочно подменени документи и призовават гражданите да направят това овреме. Въпреки това Маринов дава заявка, че "са предприети необходимите мерки за обезпечаване на процеса по издаване на български лични документи и МВР разполага с техника, която има необходимия капацитет да издаде без затруднение заявените документи".

Като мярка срещу големия наплив в последния момент от ведомството правят и "организиран прием" - изпращат се писма до институции, кметства, предприятия, фирми и организации, които искат да се възползват от възможността организирано да бъдат обслужени.

Ако служителите им не могат да се явят на място, обслужването ще се извършва с мобилна биометрична станция.

От отговора на Маринов става ясно още, че "за дейностите, свързани с с издаването на БЛД са "предприети действия за осигуряване на допълнителни помещения и разкриване на работни места в административните звена на други държавни органи и местната власт".

Къде и колко новоназначени ще има - не се споменава. Младенов отбелязва само, че в МВР се предвиждат 80 допълнителни щатни бройки за длъжността "системен оператор".

През юли парламентът реши, че от 1 октомври 2020 г. новите лични карти ще имат чип с биометрични данни. Въвеждането им системно се бави и отлага. 

Български личен документ ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата или чрез куриерска фирма. Предвижда се и нова процедура за подаване на заявление за подмяна на личните документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.

Заявителят ще може да подава заявление в електронен формат, с или без да използва електронен подпис. Във втория случай към заявлението лицето трябва да приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае.