Съдийката от Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева иска да се отнесе за тълкуване до Конституционния съд въпросът за процедурата по избор на главен прокурор с повторното му гласуване.

В предаването "120 минути" по бТВ тя се аргументира, че член 129, ал. 2 от Конституцията е много неясен и има много въпроси по този текст и какво трябва да прави ВСС в случай на президентско вето при избора на обвинител №1, както се случи.

Атанаска Дишева нашумя в изминаващата седмица. Тя беше сред четиримата членове на ВСС, които гласуваха против Иван Гешев. Много повече коментари предизвика изявлението й, че по време на почивка избраният за наследник на Сотир Цацаров й заявил, че от нея би излязъл "чудесен общински съветник".

Това станало в момент, в който Цацаров я спрял в коридора.

„Излезе от една стая, застана над Цацаров и мен и каза, че от мен ще излезе чудесен общински съветник, каза Атанаска Дишева в бТВ. - Нямам намерение да ставам общински съветник и никога не съм имала такова.” 

По думите й начинът, по който е било направено това изказване, оставило у нея „усещането за заплаха”. 

„Начинът, по който беше направено и препратката, бе недвусмислена", каза Атанаска Дишлиева.

В същото време Сотир Цацаров ѝ обяснявал, че „съдия Лозан Панов не е толкова бял, колкото го мисли”. 

„Не съм твърдяла такова нещо (че Панов е "бял", бел. ред.). Поставянето ми в лагер е погрешно. Това, че имаме едни и същи виждания по тълкуването на закона, не означава, че сме се сговорили”, заяви Дишева. 

Атаките срещу нея са започнали, откакто си подала кандидатурата за член на ВСС от квотата на съдиите, смята тя.

Тогава започнали публикации в някои медии, в които се коментирало членството на мъжа ѝ в партията „Да, България”. Тя отбеляза, че съпругът е напуснал тази политическа сила преди година и половина - след прекарани 4 месеца, но тази история продължава да се „претопля”.