Буквално две седмици след като министърът на финансите заяви на кметовете да не разчитат на държавата за финансиране на инфраструктурни проекти в населените места и им препоръча да вдигнат данъците, вече са ясни и първите общини, които са готови да го направят. 

Новоизбраните кметове на  Хасково и Габрово вече са готови с предложенията си и чакат те да бъдат одобрени от общинските съвети, докато този в Русе твърди: има нужда от вдигане, но още се търси алтернативен вариант.

Русе

По думите на новия кмет на крайдунавския град Пенчо Милков от БСП община Русе има сериозна дупка от 4,5 млн. лв. в бюджета. Той заяви, че още като е влязъл в кабинета си - там го е очаквало предварително подготвено решение за вдигане на данъка върху Моторните превозни средства. Причината за нуждата от вдигане на местния данък се обяснява така -  завишена ставка на отчисленията към Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, изисквани при депониране на отпадъци, тъй като няма изградена сепарираща и компостираща инсталация.

"Ако данъкът не бъде увеличен, ще се формира недостиг от 4,4 млн. лева в бюджета за 2020 г.", съобщиха на пресконференция кметът Пенчо Милков и директорът на общинската дирекция "Финансово-стопански дейности" Емилия Пенева, цитирани от БТА.

Въпреки това Милков все пак заяви, че увеличението е крайна мярка и преди това ще опита да запълни липсите по друг начин. 

Хасково

Тук пък кметът Станислав Дечев смята да вдигне таксата за битови отпадъци, защото боклукът на общината излизал все по-скъпо - около 9 милиона лева. 

"При така направените разчети, няма как таксата за битови отпадъци да остане в същия размер", каза Дечев, цитиран от бТВ.

Според предложението на кмета увеличението ще е с един промил за юридическите лица, а за домакинствата с 0,5 промила. 

Габрово

Спечелилата пореден мандат за ГЕРБ в града Таня Христова беше първият кмет след изборите, който заяви, че обмисля вдигане на местните данъци. Тя смята да увеличи таксите за МПС-а, както и имотния данък с цели 50%. Като основна причина беше изтъкната невъзможността на общината да финансира големи проекти. Сметките обаче показват, че така Габрово ще набере допълнителни 1,8 млн. лв., които едва ли ще стигнат за идеите на кметицата.

На опашката с предложения за вдигане на различни видове местни данъци са още Димитровград, Велико Търново, Харманли, Враца и Любимец. 

Общото между всички тях е, че избраните им само преди по-малко от месец кметове дори не загатваха за такива действия в предизборните си кампании.

Горанов предлага, но не чува алтернативни предложения

Припомняме, че на общо изненсено заседание на три парламентарни комисии, докато обсъждаха проекта за бюджет за 2020 година, министърът на финансите Владислав Горанов на практика призова кметовете да вдигнат местните си данъци, ако искат да строият и че не могат да разчитат на правителството. 

"Наслушах се по време на цялата предизборна кампания за кметове на идеи за намаляването на данъците. Моля ви се, това е популистко. Знаете ли колко са приходите от данъци от недвижими имоти - малко над 300 млн. лв. Уважаеми кметове, как искате с тези пари да правите инфраструктура? Моля ви, свършете си вашата работа. Това е концептуален проблем - искаме модерна инфраструктура, но да плащаме по между 20 и 50 лв. данък за имот, който струва 150 000 евро. Бъдете по-смели в разумните предложения, не правете глупости. Общите послания трябва да бъдат в посока на здравия разум. Иначе нямам мотив да си говоря с вас", каза тогава Горанов. 

Въпреки че това българското правителство вече години наред остава равнодушно към призивите за довършване на реформата за децентрализация, която би дала по-голяма самостоятелност на кметовете в опитите им да правят реални политики за инфраструктира.

Само преди седмица Института за пазарна икономика, в писмо до премиера Бойко Борисов, предложи нова данъчна децентрализация, в която се обосновава нуждата от преостъпване на част от приходите от облагането на доходите на физическите лица на общините. От ИПИ предлагат  1/5 от приходите от облагането на доходите на физическите лица да бъде автоматично преотстъпвана към общините, като "парите следват личната карта" – щом по постоянен адрес си в дадена община, то 1/5 от твоя подоходен данък да отива именно там.

По техни изчисления тази мярка би довела до събиране на ресурс в размер на 800 млн. лв.