България изобщо не е питала френските партньорски служби - съществува ли доклад, който уж уличавал Ахмед Доган и Делян Пеевски в контрабанда на цигари. Който доклад е ядката на прелюбопитно досъдебно производство, което продължава да тече в Спецпрокуратурата и по което румънски гражданин лежи в ареста вече 7 месеца.

Делото е за организирана група за изнудване и измама срещу двама румънци и един българин. Вчера и днес поредното искане на Дорин Йордаке да излезе с по-лека мярка за неотклонение бе отхвърлено от състав с председател Галя Георгиева (по една ирония - сред най-големите "остриета" на групата около Сотир Цацаров в доскорошния състав на ВСС,, б.р.).

Според обвинението, в Румъния Йордаке, сънародникът му Овидиу Семенеску (който сега се издирва с европейска заповед за арест) и българинът Дилиян Георгиев са се срещнали с Доган и Пеевски. Разследването по случая е започнало след сигнал от таен свидетел. Той твърди, че в края на 2018 г. в хотел в Букурещ е присъствал на срещата с тримата, по време на която Семенеску му показал на Ipad-а си доклад, изготвен от френските служби, в който се споменавали имената на Доган и Пеевски с твърдението, че двамата участват в контрабанда на цигари, вършена през "Булгартабак".

Предложението на Семенеску, Йордаке и Георгиев било да им се платят 12 млн. евро, за да бъдат заличени имената от документа, който уж трябвало да бъде внесен в европарламента през юни. След срещата тайният свидетел подава сигнал, а в следващите месеци започва следене на Йордаке и Георгиев. Те са арестувани през май.

Факт е, че румънските бизнесмени са планирали да се срещнат с депутата от ДПС в Букурещ, не отрича и Йордаке, който е бивш кадър на съседските спецслужби, а сега бизнесмен. По думите му обаче става въпрос за чисти бизнес разговори, касаещи евентуално участие в търговия с ваксини. Що се отнася до въпросния доклад - той сйщо не го бил виждал, но чувал, че съществува.

На мярката стана ясно и нещо друго - че Ахмед Доган и Делян Пеевски са дали показания миналия месец пред проукрор Ангел Кънев. Пълна мистерия е кога и къде е станало това, тъй като то не е задължителен реквизит по протоколите по делото.

Отговорите са били еднотипни и до един - с "не".

Не са разбрали, че организирана престъпна група е искала да ги изнудва, не познават обвиняемите, не са чували за готвена от тях схема, нито пък някой се е свързвал с тях, за да им предава искания за пари. Това става ясно от показанията им - синхронни и еднотипни, дадени пред спецпрокуратурата.

Това в едно с факта за липсващите дори най-малки индикации за съществуването на доклад, бе и сред основните козове на защитата.

Въпреки това апелативният спецсъд потвърди определението на колегите си от първата инстанция и остави Йордаке зад решетките. Съдебният състав прие тезата на прокуратурата, че има опасност той да се укрие или да повлияе на разследването. Освен това обвинението твърди, че съпругата му имала връзки с криминалните среди в Румъния.

Третият обвиняем - Георгиев, е пуснат преди седмица под домашен арест, по информация на "Медиапул".