Асоциацията на организациите на българските работодали, включваща БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, заплаши да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество (т.нар. - тристранка), ако предложението за неизплащането на първия ден от болничния не бъде върнато на масата. 

Позицията идва два дни, след като премиерът Бойко Борисов на практика прекрати дебатите по темата като съобщи, че няма да внесе такова предложение в НС.

"Да накажем истински болен да си плати той първия ден заради тарикатите – затова няма да го входирам", заяви тогава Борисов. 

Малко преди това идеята за неизплащането на първия ден на болничните от бизнеса беше горещо защитавана от министъра на финансите Владислав Горанов и от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Предложението обаче срещна критиката на синдикатите, които заплашиха с национални протести и излизане от тристранката. Така предложението изглежда, че щеше да бъде забравено. Днес обаче бизнесът показва, че няма да се откаже лесно от идеята. 

"С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", пишат от АОРБ в позиция, изпратена до премиера. 

Работодателите смятат, че този с този допълнителен ангажимент те фактически биват облагани тройно - чрез осигуровки, чрез обезщетенията за първите три дни от болничния и чрез изплащането на възнаграждения на заместващите работници. 

В пространната си позиция те повтарят вече известните си аргументи - с болничните листове се злоупотребява, хората ги взимат особено преди дълги национални празници, от което бизнесът регистрира големи загуби. 

АОБР обаче представя и свои десет точки за реформа, които ще балансират системата. Например - въвеждане на система, която да оценява риска по общини, икономически дейности, длъжности, по възраст, както и по издателите на болнични листове - лекари и болнични заведения.

Освен това работодателите искат единна свързана система за осигурените лица, сключените договори, наетите по служебни правоотношения и личното здравно досие. 

Бизнесът възражда и друга стара своя идея - за отмяна на правилото, което дава право на обезщетения на работници, които не са били съвестно и коректно осигурявани от работодателите си. Причината - така се създава пазар за "кухи" фирми, които начисляват осигурителни вноски на фиктивно наети и теглят неправомерно обезщетения от държавното обществено осигуряване.