Повторно преброяване на бюлетините във всичките 1611 избирателни секции в София при избора на столичен кмет няма да има. Това определи днес съдия Галин Несторов от Административен съд София-град (АССГ), след като независимата кандидатка Мая Манолова обжалва резултатите от втория тур на вота от 3 ноември, спечелен от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). Разликата между двете е малко над 20 000 гласа, съобщи news.lex.bg. Първото заседание по делото бе днес, а следващото ще е на 2 декември.

Едно от исканията на Манолова бе именно за ново преброяване на подадените бюлетини във всички секции. Преди днешното заседание съдът поиска подробности за протоколи на секционни избирателни комисии, по които са направени възражения, подадени са жалби или са подписвани с особено мнение от членове на комисиите. В допълнителна молба Манолова е посочила конкретни нарушения в над 100 секции. За основателността на тези твърдения съдът ще се произнесе в следващо заседание. Тогава все пак не е изключен и вариант да се стигне до ново броене на определени места.

„7000 дописани граждани на страни членки на ЕС, 7 000 са недействителните бюлетини, 7 000 масов контролиран вот за Фандъкова в ромските секции. Ако съберем всички тези нарушения, те дават резултат, който е много по-голям от разликата между кандидатите на втори тур“, каза Манолова, която се яви по делото. 

Но съдът беше категоричен, че в този му вид искането за ново броене във всички секции е неоснователно.

Съдия Несторов обаче назначи съдебно-техническа, математическа и компютърна експертиза, която беше възложена на двама експерти. Те трябва да проверят математическия модел за изчисляване на резултатите от вота, както и да сравнят избирателните списъци за първия и за втория тур на изборите. Изискани са и ще се разглеждат и всички протоколи от изборните секции в столицата.

„Искаме утре, ако по същия начин някой обере гласовете на Борисов и на неговата партия и подмени неговите протоколи, да знае, че има кой да го защити и това място да бъде българският съд“, каза още Манолова.

Съдът допусна и искането на жалбоподателите за разпит на трима свидетели. Очаква се те да дадат показания за нарушения на реда при приемането на протоколите в от секционните избирателни комисии в зала „Арена Армеец“.

Право да доведат на свой ред трима свидетели получиха и от коалицията „ГЕРБ-СДС“, която издигна спечелилата кметските избори Фандъкова.

„Смятам, че жалбоподателите не са запознати с процедурата, разписана в Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК“, каза Полина Витанова, председател на Общинската избирателта комисия.

Ето и самата искова молба на Манолова и инициативния комитет, който я издигна: