Държавният строителен контрол (ДНСК) официално отказа на кмета на район "Лозенец" Константин Павлов да разпореди събаряне на небостъргача "Златен век" на компанията "Артекс". Това става ясно от съобщение на институцията.

Павлов поиска това в писмо преди ден. Днес от строителната фирма му отговориха, че искането му "не кореспондира с решението на съда". На свой ред от "Демократична България" отвърнаха, че "съдът не е сезиран с въпрос за законността на сградата и съответно не се е произнасял".

 

И от ДНСК заявяват, че от тях са констатирани нарушения при строежа на сградата, а не незаконно строителство (каквото би имало, ако разрешението за строеж е с изтекъл срок - б.р.). Заради нарушенията обаче дейностите по сградата са ефективно преустановени от строителния контрол през април. Спирането на строежа е в съдебна фаза, като първата инстанция отмени заповедта на ДНСК. Оттам пък обжалваха, а делото във Върховният административен съд е насрочено за края на март 2020 г., става ясно още от съобщението на институцията.

В него обаче се припомня, че и в решението на съда по текущия спор се казва, че разрешението за строеж на "Златен век" е удължавано в годините, цитирани са заповеди на главния архитект на София от миналата година. И според актуалното състояние то би трябвало да действа до 2028 г., уточняват още он ДНСК. Припомнят и датата на делото през ВАС - 31 март 2020 г.