Великобритания не е спазила дадения от Еврокомисията срок и не е номинирала до този момент свой кандидат за член на следващата Еврокомисия.

Това съобщи специално за Клуб Z говорителят на ЕК Карлос Мартин.

Срокът изтече в полунощ.

"Комисията ще анализира ситуацията и ще реши какви следващи стъпки да предприеме, ако такива има, когато сметне за необходимо", допълни Мартин.

На 14 ноември ЕК съобщи, че започва процедура за нарушение срещу Великобритания заради отказа й да номинира свой еврокомисар. В писмо от Брюксел до Лондон бе съобщено, че ако Обединеното кралство не изпрати отговор или ако отговорът не е задоволителен, Комисията ще продължи със следващите стъпки. Ще последва мотивирано становище от нейна страна.

На 27 ноември Европарламентът ще гласува 27-членна Комисия, без британски представител. Остава това да бъде окончателно потвърдено на 25 ноември от Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Вчера зелена светлина дадоха посланиците на страните членки на ЕС. Те приеха правно обвързващ текст, който ще бъде разгледан от Съвета в понеделник. В него в последния момент е било добавено, че макар постоянните представители да потвърждават предложените 27 комисари, Еврокомисията е съставена от членове, чийто брой е равен на този на страните членки. Това пише „Политико“, като твърди, че негови репортери са видели текста.

От изданието са получили достъп и до две писма – от финландското председателство до Урсула фон дер Лайен и от нея до финландския премиер Анти Рине. В първото послание се изтъква, че макар Лондон да не е изпълнил задължението си да номинира еврокомисар, този факт не може да подкопава нормалното функциониране на ЕС и неговите институции и не може да представлява пречка за назначаването на нова Комисия. И именно по тази причина списъкът с еврокомисарите е само от 27 души.

От Лондон изтъкват, че в момента във Великобритания има предизборна кампания и докато трае тя, правителството няма право да назначава представители в европейски и международни организации. Предсрочният вот на Острова е на 12 декември. Излизането на Обединеното кралство от ЕС е отложено до 31 януари.