Смазващото поражение на пропекинските кандидати на състоялите се в неделя избори в Хонконг показват недоволството на населението, призна днес лидерката на хонконгската изпълнителна власт Кари Лам, която обаче не направи никакви отстъпки, за да сложи край на политическата криза, която разтърсва мегаполиса от повече от пет месеца, предаде АФП.

Медиите в Пекин отминаха с мълчание победата на продемократичната опозиция, предпочитайки да дискредитират условията, в които бяха проведени изборите.
Хонконгската лидерка, станала мишена на яростта на протестиращите, обеща вчера да "подобри управлението" на изпълнителната власт.

Тя призна, че тези избори са показали "пропуски на управлението, особено недоволството от това, че много време е било необходимо за справяне със сегашната нестабилност и разбира се, за слагане на край на насилието".

На местните избори в неделя продемократичните кандидати спечелиха 388 от 452 места на районни съветници, шамар за Лам и за китайските власти.

Протестиращите смятат Лам за отговорна за безпрецедентната политическа криза, която преживява тази бившата британска колония след връщането й на Китай през 1997 година.

Радикализирането на протестиращите и увеличаващото се насилие в техните прояви не попречиха на избирателите да накажат Лам, която неведнъж е заявявала, че едно мълчаливо мнозинство от хонконгските граждани подкрепят действията й.

След като резултатите от гласуването станаха известни, продемократичните протестиращи подканиха Лам да отстъпи пред техните пет искания, включително въвеждането на пряко всеобщо гласуване и разследване на това, което те смятат за полицейско насилие. 

"Нито размисъл, нито отговор"

Лам предпочете да избегне тези искания, и вместо това порица насилието на протестиращите и повтори своето предложение за диалог между всички страни. Предложение, отхвърлено от противниците й, които го смятат за прекалено закъсняло и недостатъчно.

Подкрепата на населението за продемократичното движение, която беше изразена чрез урните, изглежда успокои Лам и китайското правителство, които досега настояваха, че само една радикална и склонна към насилие част от населението стои зад манифестациите.

Според Лам Чеук-тинг, депутат и водеща фигура в Демократическата партия, най-голямата опозиционна сила, изявленията на лидерката на хонконгската изпълнителна власт показват факта, че няма "нито размисъл, нито отговор, нито решение" относно сегашната криза.

"Докато проправителственият лагер най-накрая беше събуден от вота, Лам реши да продължи да спи дълбоко, сякаш е в кома", коментира той.

Китайските държавни медии, които оспориха легитимността на тези избори, предпочетоха да подчертаят насилствените действия, които опетниха предизборната кампания.

Без да съобщава резултатите от гласуването, всекидневникът "Женмин жибао", главният орган на управляващата Комунистическа партия, отбеляза, че проблемите "са нарушили тежко изборния процес".

В. "Чайна дейли" заявява в редакционна статия, че изборите са били "опорочени чрез маневри за сплашване" и "удари под кръста".

Този неуспех подхрани спекулациите, според които Лам може да бъде накарана от китайските власти да напусне. Вчера обаче Пекин заяви, че продължава "решително" да я подкрепя.

Няма послание от Пекин

Запитана дали китайските лидери са поискали да поеме отговорност за този провал, Лам заяви, че не е получавала никакво подобно послание от Пекин.

Тя впрочем призова на няколко пъти радикалните протестиращи, барикадирали се от повече от седмица в Политехническия университет, да се предадат мирно на полицията.

Протестните действия започнаха през юни срещу срещу законопроект, разрешаващ екстрадиране на хонконгски граждани към континентален Китай. Текстът беше изоставен през септември, но оттогава исканията се разшириха и сблъсъците между полиция и протестиращи ставаха все по-остри.

Изборите за 452 районни съветници, които отговарят за въпроси като битовите отпадъци или разписанието на автобусните линии, обикновено не предизвикват голям интерес.

В неделя тези избори получиха съвсем ново значение поради протестното движение. Избирателната активност достигна рекордни равнища.

Избирането на районни съветници в Хонконг се провежда според режим на гласуване, който е най-близо до прякото представителство.

Кризисен център

Същевременно, китайското ръководство създаде център за управление на кризата в Хонгконг от континенталната страна на границата и обмисля да подмени официалното си представителство с разбунтувалия си полуавтонен град, съобщиха запознати с въпроса пред Ройтерс днес.

Водещите китайски лидери през последните месеци управляват отговора си на вълненията от вила в покрайнините на Шънжън, заобикаляйки официалната бюрокрация, чрез която Пекин контролира финансовия център в продължение на две десетилетия.

Обикновено комуникациите между Пекин и Хонконг се осъществяват чрез китайски правителствен орган - Службата за връзка на централното народно правителство в Хонконг. Службата за връзка се помещава в небостъргач в Хонконг, пълен с камери за наблюдение, заобиколен от стоманени барикади и покрит с подсилен стъклен глобус.

В знак на недоволство от управлението на кризата, Пекин обмисля да смени директора на службата Ван Жимин, са заявили двама души, запознати със ситуацията пред Ройтерс. Ван е най-високопоставеният политически чиновник на континента, разположен в Хонконг.

Службата беше критикувана за неправилна оценка на ситуацията в града.

„Службата за връзка общува с богатите хора и континенталните елити в града и се изолира от хората“, заяви китайски служител пред Ройтерс под условие за анонимност. „Това трябва да се промени.“

Отделът за Хонгконг на китайското външно министерство отрече тази информация като "фалшива".