"Тук в случая говорим за един координационен логистичен център за всички учения, които се провеждат под натовски флаг в акваторията на Черно море. Там би следвало да има комуникационна техника и оборудване, свързано с планирането и провежднето на ученията. В никакъв случай не става дума за изграждане на голяма военноморска база с голяма инфраструктура и няма да поставя под риск града."

Това заяви пред Нова тв тази сутрин министърът на финансите Владислав Горанов относно информацията, че във Варна ще бъде изградена нова база на Военноморските сили на НАТО. Тя дойде след посещението на българска официална делегация в САЩ, където министър-председателят Бойко Борисов се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Горанов също беше част от делегацията. 

По думите му новата база ще бъде изградена на мястото на вече съществуваща такава във Варна, така че няма да се налага нова инфраструктура. Базата ще отговаря единствено за координирането на учения и за общото командване.

Горанов беше попитан дали това не се прави заради недоверието на САЩ към Турция през последните месеци, на което той отвърна:

"Те не са възхитени от това, че натовска Турция купува модерни опасни ракетни установки - това е меко казано (става въпрос за покупката на руските С-400, които могат да свалят самолети на НАТО, б.р.). Но ние трябва винаги да сме нащрек, кгоато Русия и Турция започнат да действат заедно."

Той коментира вече известните резултати от срещата - разказа за разговорите между Борисов и Тръмп и за общата им декларация в края на деня. 

"Декларациите бяха предварително подготвени - за стратегическо партньорство от енергийната сигурност, отбранителните способности. Коментирахме и състоянието на региона. Тртъмп има задълбочени познания за нашия регион", отбеляза Горанов. 

Финансовият министър обясни, че България очаква американски енергийни специалисти, които да оценят нашите възможности в сферата, за да се мисли по общи енергийни проекти. 

По другата важна тема - отпадането на визите, Горанов беше лаконичен и заяви, че тя е на ниво Конгрес и е свързана с изпълнението на определени икономически критерии. По-добра координация от страна на службите пък би могла да ускори процеса.

Интервюто започна с коментар на вече известните кадри на военния министър Красимир Каракачанов, който слезе от самолета по дънки, държейки костюма и куфара си в ръката. Кадърът направи голямо впечатление на фона на другите държавни мъже с костюми и предизвика вълна от подигравки в социалните мрежи.

Горанов беше принуден да коментира:

"В интерес на истината няма кой да ни носи куфарите, багажът се товари от правителствения протокол и после се сваля. В случая става дума за ръчен багаж, който колегата можеше да остави.

Аз мисля, че се придава твърде голямо значение. Да, Краси можеше да изчака малко и да слезем първо министрите, които бяха преценили, че трябва да са с костюми.

След толкова часове полет човек се обърква. После видяхме, че той има нелоши костюми."