Един от любопитните детайли, свързани с посещението на Бойко Борисов в САЩ, беше около личността на човека, който превеждаше на срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

Йонко Мермерски е с интересна и разнообразна биография. Той е доктор по химия, автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина. 13 от книгите са написани в съавторство с баща му проф. Христо Мермерски, известен със заниманията си в областта на здравословното хранене.

Мермерски-син е създател и на различни патентовани изобретения. Известен е като изобретател на добавка за дизелово гориво, щадяща околната среда. Популярното ѝ име е "Дизел Юнак".

Създател е на пробиотични капсули с различни приложения, както и на слънцезащитен лосион, включващ изцяло и само природни съставки.

Мермерски-младши живее и работи от години в американската столица. Бил е преподавател в Джорджтаун, а към момента е и консултант на Американската асоциация на медицинските университети.

Многостранните занимания на д-р Мермерски имат и своите критици, както и скептици по отношение на разнообразните продукти, които предлага.

"Д-р Мермерски добави към арсенала си от магически продукти нов пробиотик, с който дори се отслабва – FIT & LEAN PROBIOTICS by Dr. Mermerski. Така неговият търговски сайт xenshop.bg може да бъде награден с някаква технологична награда. Това е мястото, което предлага от слънцезащитни лосиони, пробиотични хапчета за отслабване, гелове против целулит, до коктейл от органични съединения, които се сипват в колите, за да се пести  гориво. Много е важно да се запомни, че дизеловите добавки (уж) намаляват разходите за гориво, а не килограмите. Не трябва да се пият!", пише в популярния блог "Наука и критично мислене" в публикация за пробиотика на Йонко Мермерски.

Пак там може да се открие и критична статия за "Юнак".

Ето и официална биография на Йонко Мермерски:

Д-р Йонко Мермерски е автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина. Неговите изследвания са публикувани на над 10 езика. Той е  създател на множество патентовани изобретения. Най-емблематичните сред тях са:

  • револвиращ инжектор за течна хроматография под високо налягане (HPLC);
  • дебелослойна хроматография – метод за резделение на химически съединения;
  • най-ефективната мултифункционална добавка за дизелово гориво в света – Дизел Юнак;
  • най-ефективната мултифункционалн добавка за бензиново гориво – Бензин Юнак;
  • единствените в света пробиотични капсули с множествени приложения (за перорален прием, за заквасване на пробиотично кисело мляко и на мляко от растителен произход)
  • слънцезащитен лосион, включващ изцяло и само природни съставки;

През 1983 г. д-р Йонко Мермерски завършва средното си образование в химическа паралелка в Националната природоматематическа гимназия в София.

В периода 1984-1989 г. завършва бакалавърска степен по специалност химия в Американ юнивърсити във Вашингтон. По време на следването си изобретява нов тип инжектор за течна хроматография под високо налягане и получава патент. Заради успеха на това иновативно изобретение той получава покана за докторантура и пълна стипендия от университета Джорджтаун във Вашингтон. Започва докторантурата си по органична химия през есента на 1989 г. През пролетта на 1992 г. след успехи в областта на молекулярното моделиране и оригинални открития в областта на витамините от група Б той получава своята магистърска степен в Джорджтаун юнивърсити.  През следващите две години той работи върху своята докторска дисератция по молекулярно моделиране на пиридоксина (витамин Б6) и я защитава на 24.01.1994 г. Неговото оригинано откритие в органичния синтез отваря ново направление в тази област. Откритието му придобива голяма популярност и се прилага при синтеза на сложни органични молекули. От тогава вече 24 години десетки докторанти, учени и изследователи работят в тази сфера, успешно прилагайки откритите от доктор Мермерски методи и ги доразработват.

През учебната 1994-1995 г. доктор Мермерски става професор по органична химия в университета Джорджтаун.  Между 1989 и 1995 г. обучава над 1000 бъдещи доктори в областта на органичната химия, които понастоящем работят в системата на здравеопазването на САЩ.

През 1995 г. започва работа в Американската асоциация на медицинските университети/ААМУ (American Association of Medical Colleges/AAMC). Там той подготвя стандартните изпити за постъпване в медицинските факултети на всички университети в САЩ.  Понастоящем продължава да е консултант към ААМУ.

Oт 1994 г. до днес съвместно с баща си професор Христо Мермерски работи в областта на природната медицина и природната козметика. Той е автор и съавтор на над 30 енциклопедични книги в тази сфера. Някои от направленията на природната медицина, в които той има голям принос, значими разработки и уникални продукти са: антиейджинг/забавяне на стареенето, лечение чрез хранене, хранителни добавки и тяхното заместване със здравословни храни, пробиотици и пробиотични храни, соколечение, high-end натурална природна козметика и създаване на пробиотични млечно-кисели продукти от ново поколение.

От 1999 г. до днес освен авторството на книги по природна медицина, основно направление на работата и усилията на доктор Мермерски става изучаването на пробиотиците и разработването на пробиотични продукти. Този близо 20-годишен труд кулминира през пролетта на 2016 г. със създаването на следните няколко уникални по рода си и единствени в света здравословни природни продукти:

  • първото в света пробиотично кисело мляко от ново поколение, съдържащо 8 вида пробиотични бактерии, а не 2 – както е при обикновеното кисело мляко. Създаването на този уникален и здравословен продукт става възможно с помощта и партньорството на мандра Опицвет и поставя началото на нов етап в историята на развитието на киселото мляко;
  • първите в света серии пробиотични капсули с тройно приложение, които са предназначени да се ползват като:
    • пробиотична хранителна добавка за перорален прием,
    • закваска за пробиотично кисело мляко от ново поколение и
    • закваска за пробиотично кисело мляко от растителен произход;

Д-р Мермерски е автор на единствената в света енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни, която излезе на пазара през м. юни 2017 г.

Той е откривател и създател на NATURE LIFT СЕРУМ ГЕЛ Мермерски – първият уникален лифтинг и антиейджинг козметичен продукт в света, който съчетава в себе си свойствата и на серум, и на гел.