Най-скъпите избори досега - за местни власти, проведени тази есен - поскъпнаха с още 3,1 млн. лв. Днес Министерският съвет отпусна допълнителната сума на Централната избирателна комисия "за отпечатване на бюлетините за местните избори". Въпросните 3,1 млн. лв са нужни, за да може изборната администрация да изпълни ангажимента си по сключения договор за отпечатване на изборните книжа с печатницата на БНБ, става ясно от правителственото съобщение. Парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за текущата година. 

Всъщност министрите промениха постановлението си от 28 август тази година, с което приеха план-сметката за организация на местния вот на 27 октомври и 3 ноември. Сумата, отпусната за обезпечаване на изборите, бе 70 700 000 лв. Това направи вота най-скъпия, провеждан досега, въпреки че управляващите от ГЕРБ отмениха машинното гласуване за този вид избори с промени в Изборния кодекс. А именно осигуряването на машини досега оскъпяваше изборния процес, макар че така и никога не бе въведено реално. На европейските избори, когато имаше машинен вот в част от секциите в страната, за наем на устройствата бяха похарчени над 9 милиона лева.

Според разбивката на парите, отпуснати през август по пера, за "материално-техническо осигуряване на изборния процес, включително за отпечатване на бюлетините, за компютърна обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетини с резултатите от изборите за двата тура на вота" са били отредени 8 950 000 лв. Според Изборния кодекс вече за осигуряване на бюлетини не се обявява обществена поръчка и не се избират частни субекти, сертифицирани да печатат ценни книги, а дейността се поема от държавната печатница на БНБ.