Парламентарната комисия, която обследва обстоятелствата около спирането на прогмата "Хоризонт" и твърденията на журналисти от Българското национално радио (БНР) за оказван политически натиск да удължи работата си искат членовете на комисията, става ясно от проект на решение.

Временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на Българското национално радио, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от Българското национално радио, каквото е пълното й наименование, трябваше да приключи работа на 10 декември. Но двете предизборни ваканции на Народното събрание забавиха процеса, въпреки че по време на тези ваканции - за двата тура на местните избори - парламентът не заседаваше, но имаше възможност комисиите да заседават. Сега се предлага удължаване на срока на работа на комисията до 3 февруари - с оглед и на коледната и новогодишна ваканция на депутатите.

В мотивите си вносителите, които са от всички парламентарни групи, посочват, че с оглед всички изслушвания до момента, в това число на главния прокурор Сотир Цацаров, "се налага удължаването на срока на срока на действие на временната комисия за обективното разглеждане, анализ и доклад в пълната й (на информацията) достоверност по наличните обстоятелства и факти, постъпили в комисията". Очаква се депутатите да поискат изслушвания на засегнатите страни.

От изложението на самия Цацаров пред депутатите от комисията през октомври се разбра, че прокуратурата работи по "пет сюжетни линии" за спирането на "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември и за оказвания натиск. Разбра се още, че "невинността" на бившия вече генерален директор Светослав Костов е под въпрос, предвид обявените първоначално резултати от тридневната проверка веднага след спирането на радиото, когато като единствен виновник за спирането на програмата бе посочен техническият директор Пламен Костов.

Прокуратурата продължава с проверките си, като тогава обвинител номер едно (и бъдещ председател на КПКОНПИ) даде заявка, че имало достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и по въпроса с оказвания натиск. Даде заявка още, че ще се изискват телефонни разпечатки, записи от камери и пр. Към днешна дата не е известно как върви проверката.

Междувременно Съветът за електронни медии гласува за освобождаването на генералния директор Костов, който пък се закани да търси правата си в съда, оспорвайки юридическите основания за освобождаването си.

В момента е в ход процедурата по избор на нов шеф на националното радио.