Македонският филм „Бог съществува, името ѝ е Петруния“ получи филмовата награда „Lux“ на Европейския парламент. На церемонията в Страсбург присъстваха режисьорката Теона Стругар Митевска, сестра ѝ Лабин и изпълнителката на главната роля Зорица Нушева, съобщи „Евронюз”.

„Македонски политици ме упрекват, казват, че филмът ми е твърде политически. Вярно е. Като автор се интересувам от социалните отклонения и считам за свой дълг да разказвам за проблемите, за които никой не смее да говори. Ако не правим това, как в крайна сметка ще построим по-добро бъдеще?“, казва на пресконференцията режисьорката Теона Стругар Митевска.

Младата и безработна Петруния успява да победи в традиционно мъжко състезание на голям религиозен празник. В общество с патриархални ценности като македонското, тази победа ѝ носи само проблеми. Но жената не се предава.

„Трябва да се противопоставяме на патриархалната система на Балканите, в Европа и по света като цяло – казва Митевска. – За съжаление, това е най-разпространената форма на социална организация. Тя засяга всички нас. Но живеем в удивително време. Задаваме въпроси, преодоляваме страхове и рискуваме като Петруния. Промените са възможни, те идват.”

Историята във филма е основана на действителни събития, станали в македонския град Щип. По време на религиозно шествие на Богоявление (6 януари) по традиция в реката се хвърля кръст и млади мъже скачат в обикновено ледената вода, за да го извадят: според поверието този, който успее, ще му върви цяла година. Участието на жени не се допуска. Но една жена нарушава правилата.

С тази история се заема режисьорката, която не за пръв път повдига темата за сексуалното неравенство и разсъждава за мястото на църквата в съвременното общество.

„Lux“ – кинонаградата на Европейския парламент, се връчва всяка година от 2007-а насам и привлича допълнително внимание към европейското кино. Първоначално се селектират десет филма, а след това се номинират три от тях. Преди избора на победител, трите номинирани филма се показват в определени кина във всички страни членки на ЕС.

Български филм не е печелил приза, но до селекцията са стигали „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008), „Източни пиеси” (2009) и „Слава” (2018), а през 2017 г. „Урок” бе сред трите номинирани заглавия.

"Площад Славейков"