Няколко десетки активисти са събраха днес пред френската централа на Амазон (Amazon) в парижко предградие, за да протестират срещу Черния петък и свръхпотреблението, а други блокираха за кратко склада на американския гигант в онлайн търговията близо до Лион, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Събрали се най-вече по призива на "Атак" (Attac) и "Грийнпийс" (Greenpeace) за тази акция, представена като "радостна и без насилие", протестиращите разпънаха пред централата на Амазон в Клиши, близо до Париж, враждебни плакати срещу онлайн гиганта. След това те седнаха пред сградата с викове: "Казваме стоп на Черния петък и на безнаказаността му".

"Днес Амазон има парникови газове, колкото цяла една страна", отправи обвиненията си на място директорът на Грийнпийс Франция Жан-Франсоа Жюлиар. До него застана евродепутатката от радикалната левица Манон Обри, която подчерта: "Повече отвсякога се нуждаем от прояви на гражданско неподчинение, тъй като Амазон е символ на безнаказаност".

В същото време близо до Лион стотици екоактивисти блокираха за кратко входовете на склад на Амазон.

Вчера между 50 и 100 активисти от екологични движения блокираха за кратко разпределителен център на Амазон в парижки регион, поставяйки снопи сено и правейки живи вериги пред центъра на американския гигант в онлайн продажбите в Бретини-сюр-Орж.

Някои от протестиращите разпънаха плакати с надписи: "Амазон: за климата, за работните места, да спрем експанзията, да спрем свръхпроизводството", а други блокираха достъпите за камиони със стари домакински електроуреди или легнаха на земята, завързвайки едни за други ръцете си, за да не позволят да бъдат отведени оттам. Протестиращите обаче позволиха на служителите в центъра да влизат и излизат, припомня Франс прес.