"За да стигнем до състезание с един кандидат до голяма степен вина има процедурата. Ако акцент е бил сложен върху състезателността, е трябвало да бъде отворена възможност повече типове институции, дори граждани да излъчват кандидати. Това с алтернативен кандидат, оставен на правителството, е много спорна, да не кажа - опасна конструкция".

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР изборът на Иван Гешев за главен прокурор. Гешев бе единствен кандидат.

"Тези органи - прокуратурата и КПКОНПИ - са само част от инструментите, които трябва да борят корупцията. ... Те трудно биха могли да се справят без сътрудничеството на различни държавни служби", каза още вицепремиерът.

Той коментира и оставката на Бисер Петков като социален министър, както и подкрепата, която Петков получи от различни организации.

"В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват различни позиции. Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, което да е причина за това решение на премиера (за оставката на Петков - б.р.)", каза Дончев.

Според вицепремиера мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

"От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Наред с добрите неща, които се случиха, в обществото се разразиха и немалко драми, някои от които не успяха да бъдат обговорени достатъчно адекватно публично, една от тях тече и в момента - създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да взема децата на българите и да ги праща не знам къде", каза Дончев.

Според него тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, но и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

"Да си на министерска позиция и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията. Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон", смята Дончев.

Той коментира и срещата между Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"Тези срещи отварят много възможности. Въпрос на достатъчно упорство и добре премерени действия на правителството, за да доведат до резултат. Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото сътрудничество", каза Дончев.

Според него за енергетика се разсъждава обикновено в идеологически категории - "по координатната система Изток - Запад". Той уточни, че газовата карта на Европа се променя динамично, вече има гъвкави решения.

"Ключовите думи са конкуренция и диверсификация", заяви Дончев и уточни, че умните правителства се опитват да осигурят конкуренция, а това означава избор, но това означа и сигурност.