"Правителството трябва да засили усилията си в борбата срещу речта на омразата, която е обичайна в България днес, особено срещу ромите, ЛГБТИ хората и други малцинства."

Това заяви днес комисарят на Съвета на Европа за човешки права Дуня Миятович след 5-дневна визита у нас. Според нея враждебност и реч на омразата срещу ромите продължава, а управляващите не правят нищо по въпроса.

"Липсата на реакция на някои много сериозни случаи на реч на омразата от някои политици на високо ниво, които систематично остават несанкционирани, е притеснителна", казва още Миятович.

Тя споменава и случая във Войводиново, където 55 роми заведоха дела срещу страната ни в Страсбург, след като бяха принудително прогонени от града, а незаконните им домове - съборени от местната власт. Според еврокомисарката това е пример за пагубното въздействие на речта на омразата върху хората. И призовава властите спешно да се справят със ситуацията.

"Има нужда от политическа и културна промяна по отношение на третирането и имиджа на малцинствентите групи в България. Признаването на расистката мотивация катко утежняващо обстоятелство за всдички престъпления и изпълнението на решенията на Европейският съд за правата на човека, включително тези за принудилено изгонване и регистрация на асоциации на лица, идентифициращи се като малцинство, са сред непосредствените стъпки, които правителството трябва да предприеме", смята тя.

И подчертава, че правителството трябва да осъди и демонстрациите на "екстремистки групи". 

Миятович коментира и казуса с Истанбулската конвенция и Стратегията за закрила на детето, които бяха оттеглени от управляващите сред остра "патриотична" реакция. Еврокомисарката призовава управляващите да отворят наново дебата за ратифициране на Истанбулската конвенция, и да приемат Стратегията за защита на децата, както и Закона за социалните услуги. Първото обаче би било невъзможно без ново произнасяне на Конституционния съд, който обяви Конвенцията за противоконституционна.

"Публичните дебати, започнали преди няколко години около ратифицирането на Истанбулската конвенция, разпространяват дезинформация и потвърждават вековните стереотипи за ролята на половете в обществото", отбелязва тя, и добавя, че Стратегията за защита на децата и Закона за социалните услуги следват същия ред.

Миятович е притеснена и от засилената враждебност срещу защитниците на човешките права, особено ЛГБТИ активистите и тези, защитаващи правата на жените. Тя отбелязва и непрекъснатото влошаване на медийната свобода в страната, предизвикано от липса на прозрачност за собствениците на медии и заплахите и тормозът на журналист.

"Това трябва да спре. Гражданите се нуждаят от свободна, разследваща и независима преса, за да могат да участват по-активно в демократичната тъкан на обществото. Журналистите трябва да бъдат свободни да играят своята ключова роля без намеса", отбелязва еврокомисарката.