Деница Сачева ще встъпи в длъжност в 12 ч днес като министър на социалната политика и ще поеме щафетата от подалия оставка Бисер Петков, съобщи социалното министерство още в понеделник вечерта. Има обаче една подробност - за да стане настоящата зам.-министърка на образованието титуляр в социалното ведомство - трябва първо да бъде избрана от Народното събрание.

Проверка в сайта на парламента и тази сутрин показа, че проект на решение за министерската рокада от името на премиера Бойко Борисов все още не е внесен. Заседанието на депутатите днес е извънредно - от 11 ч - и е посветено специално на бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване. По втората тема социалният министър има отношение и парламентарната традиция е той да присъства на дебатите. По процедура нищо не пречи Борисов да внесе промените в Министерския съвет в НС със старта на заседанието на парламента. Така и стана - парламентът започна именно с такава нова точка в дневния си ред.

Преди това обаче ГЕРБ и коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" трябваше да се съберат на коалиционен съвет. В неделя, когато министър-председателят обяви кого ще номинира за поста на Бисер Петков, лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви, че името на Деница Сачева е чул по телевизията - Борисов нищо не му е казал. 

В деня, в който премиерът обяви оставката на социалния министър Бисер Петков - това се случи в петък привечер - другият лидер в "Обединени патриоти" Валери Симеонов пък настоя за бързо свикване на коалиционния съвет. Причината - промяната в правителството не е съгласувана с коалиционните партньори. Днес обаче се оказа, че съвет с председателите на партиите няма да има - явно управлявляващите са се разбрали.

Дали лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който вече е вън от т.нар. малка коалиция в рамките на управленската такава - е участвал в разговорите за нов министър на социалната политика  - засега не е ясно.