2019 г. може да се окаже началото на края за масовите дигитални камери, ако се съди по данните за продажби в рамките на годината. 

Огромният ръст на пазара на DSLR-ите започна в началото на хилядолетието - когато те догониха по качество старите аналогови камери и започнаха да падат като цена. Пикът бе достигнат през 2010 г., когато членовете на CIPA (Асоциацията за камери и продукти за изображения, в която влизат най-големите имена в индустрията като Sony, Olympus, Canon, Nikon и др.) продадоха над 120 млн. бройки различни камери.

3-4 години продължиха големите успехи на производителите на DSLR-и - те бяха достъпни вече не само за професионалисти, и на пазара нямаше друго, което да предложи същото качество. През 2013 г. обаче започна сривът на пазара. За година продажбите спаднаха с над 30% и виновник № 1 бяха смартфоните.

През 2005 г. повечето телефони имаха тъжен малък сензор с абсурдната днес резолюция от 640 х 480 пиксела. По-малко от 10 години по-късно обаче на пазара бяха iPhone 5, Samsung Galaxy S4, Nokia Lumia 920 - все смартфони с мощни 8- до 13-мегапикселови камери, оптика от големи компании като Zeiss и все по-развит умен софтуер, който подобрява изображенията директно при заснемането им.

И ако между 2014-2017 г. беше изтъквано удобството на смартфона - да можеш да направиш снимка бързо и лесно, да я споделиш веднага в социалните мрежи, да я обработваш с десетки видове софтуер - то днес можем вече да говорим и за качествен паритет (донякъде) между DSLR-ите и сензорите на телефоните ни.

Съвременните топ камерафони - като iPhone 11, Samsung Galaxy S10 Plus, Huawei P30 Pro и прочие, вече имат от всичко - огромни сензори с до 48 мегапиксела, по няколко различни обектива (широкоъгълен, варио, макро), страхотно ефективен софтуер с изкуствен интелект и дори възможност за записване на изображения в ключовия за професионалисти и сериозни любители RAW формат. В добавка и Apple Store, и Google Play вече имат мобилни версии на топ програмите за обработка на Adobe като Lightroom, Photoshop и други.

А през 2020 г. се очакват сензори със 108 мегапиксела и още по-голям реален размер от сега. 

А какво предлагат DSLR-ите в що-годе същия ценови клас (игнорираме факта, че те не могат да пускат снимки във Facebook, да ги пращат на приятели, да сърфират интернет или да ви будят сутрин)? Nikon D500 и Canon EOS 7D са два от най-добрите фотоапарата в достъпния клас (1300-1500 долара), с 20,9-мегапикселов сензор, отлична скорост на затвора и страхотен burst mode, страхотна светлочувствителност (ISO 51 200) и 4К видеозапис. Които обаче предлагат и всички топ смартфони. Все още никой не може да отрече предимството на по-големия физически сензор (20-мегапикселовия Canon или Nikon е в пъти по-голям реално от 108-мегапикселовия Samsung), но това има все по-малко значение.

И така стигаме до другата основна причина за разгрома на класическите фотоапарати - промяната в начина, по който употребяваме снимки. Само по данните за посещенията на clubz.bg може да се предположи, че мнозинството от вас са виждали снимка за последно на смартфона си. А там разликата между сензорите дори на един Canon 1D (5500 долара) и един среден клас Xiaomi Mi CC9 Pro (500 долара) е незабележима. Към това се добавя и фактът, че качването на снимки във Facebook, Instagram, Twitter или в която и да е друга социална мрежа, която не е специално за фотографии, води до насилствено смачкване на снимката, размера и качеството й. 

Преди дни Nikon обяви, че затваря всичките си външни ремонтни центрове (управлявани от трети лица) в САЩ - т.е., ако на човек му се развали фотоапаратът, трябва да го прати в един от само двата официални техни центрове за поправка. Което означава много повече чакане. Причината - "пазарът се променя, трябва да се променим и ние". 

Същевременно и Sony, и Canon, и Nikon отчетоха над 20% спад в продажбите само между второто и третото тримесечие на тази година. През миналата година са продадени едва 19,4 млн. бройки - 6 пъти по-малко от пика през 2010 г. Ако този тренд продължава, до 5 години пазарът за дигитални фотоапарати ще бъде вече малък и тясно специализиран - само за професионалисти или много заможни и вдъхновени аматьори. Всички останали ще щракаме с телефоните си, които до 2025 г. вероятно ще надминат по качество DSLR-и от 2010 г. - които и до днес се ползват от много фотографи по света.