Идеята на управляващите - работодателите да спрат да изплащат обезщетения за първите три дни от болничните дни на работниците, не е отпаднала от дневния ред и се търсят варианти за изготвянето на нов пакет от мерки. Това стана ясно днес по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Т. нар. тристранка обаче беше в нетрадиционен състав, защото на нея не взеха участие големите работодателски организации като АИКБ и КРИБ. На масата с вицепремиера Марияна Николова седнаха само представители на синдикатите и една малка бизнес организация - Съюзът за стопанска инициатива (ССИ). 

Причината - обещанието на премиера Бойко Борисов да оттегли поправката за болничните. Още преди месец от Асоциацията на организациите на българските работодатели обявиха, че няма да участват в тристранката  до внасянето на "адекватни предложения за ограничаване на злоупотребите с болничните".

Днес стана ясно, че вицепремиерът и председател на НСТС Марияна Николова е изпратила писмо до социалния министър, свързано с исканията за обсъждане в НСТС на начина на изплащане на болничните и ограничаване на злоупотребите с тях. В отговор министър Деница Сачева е припомнила, че в едномесечен срок от обнародването на Закона за бюджета на ДОО ще бъдат изготвени предложения от отговорните институции. Правил се задълбочен анализ, а след изготвянето на пакета от мерки , той ще бъде внесен в НСТС.

Това на практика значи едно - управляващите не са се отказали напълно от идеята, въпреки думите на Борисов и се търсят начини за удоволетворяване на исканията на големите работодатели.

Те от своя страна искат промяна на правилата, защото болничните се използвали масово за злоупотреби като сливане на дълги почивни дни, без реално хората да са болни. Изчисленията на АИКБ показват, че държавата губи стотици милиони от пропуснати ползи от неизработеният труд. 

По другата основна тема на заседанието - тази за административното увеличение на минималната работна заплата, не беше постигнато съгласие между членовете на тристранката. 

Традиционно - работодателите са против такава мярка, на това мнение са били и представителите на единствената работодателска организация на срещата. Припомняме, че според новите промени минималната работна заплата в страната порасна от 560 лв. на 610 лв. 

"Неясни и непрозрачни към момента остават използваната методология, модели, очаквания и конкретни изходни параметри, на основата на които се определят прогнозните размери на минималната заплата, компенсацията на един нает и други ключови показатели с критично значение за икономическото състояние на отделни предприятия, отрасли и региони, с ниско равнище на произведена добавена стойност, заплащане на труда, социално включване и висока безработица", категорични са работодателите.