Завършваме футболната година така, както я започнахме - с новини около Кирил Домусчиев, неговия "Лудогорец", разни взаимовръзки и конфликти на интереси. Снощи "орлите" си осигуриха място в плейофите на Лига Европа и в понеделник могат да изтеглят гранд от ранга на "Манчестър Юнайтед".

Това си е новина, колкото и накрая на напреварата и на снощния мач срещу "Ференцварош" да имаше треперене. Новина си е, колкото и нивото на отбора да падна, както и на българския футбол, начело на който във всеки един смисъл вече близо десетилетие е "Лудогорец".

Но думата сега е за телевизии и футболни коментатори. С тях завършваме, след като в началото на 2019-а Кирил Домусчиев придоби Нова телевизия и стана началник на медията, излъчваща най-много футбол в България - наш и международен. И на един от най-големите сайтове въобще - Gong.bg.

Така беше затворен един кръг - Домусчиев притежава вече и телевизията, която държи правата за излъчване на българските мачове, а те пък са собственост на фирмата "Футбол Про медия", зад която стои Кирил Домусчиев. Закупени са от БФС, в Изпълкома на който е... Кирил Домусчиев. Веригата се затваря от запалянковците, които плащат всеки месец, за да гледат "Диема Спорт", да слушат коментарите и анализите на журналисти - повечето, много добри, подготвени и квалифицирани.

Преди дни стана ясно, че Илиян Енев, едно от лицата на спорта в каналите на Нова, вече не е част от медията. Открито се говори и пише, че причина за това е негов коментар по време на мача "Лудогорец" - "Локомотив" (Пловдив) - че е имало дузпа за гостите, а такава не е била отсъдена.

Илиян Енев. Снимка "Нова броудкастинг груп"

Впоследствие Енев бил изваден от екипа по отразяване на двубоя ЦСКА-София - "Лудогорец". Дни по-късно пътищата на журналиста и Нова се разделят.

Илиян Енев отказва да коментира напускането си. 

Пред "Дневник" от "Нова Броудкастинг груп" заявяват следното по темата:

"Илиян Енев и екипът на "Нова" се разделиха с пожелание за бъдещи професионални успехи. Трудовите правоотношения с "Нова броудкастинг груп" са прекратени по взаимно съгласие. От самото начало за коментатор на футболната среща между ЦСКА и "Лудогорец" е вписан Любослав Лозанов. Работният график в спортния отдел се изготвя и комуникира предварително."

Но знаете ли, това не е новина. Още един кръг беше затворен. Преди повече от пет години Кирил Домусчиев се оплаква от "липса на патриотизъм" при коментара на мача "Партизан" - "Лудогорец" в Шампионската лига. Тогава той още не беше собственик на Нова (мачът се излъчваше по "Диема Спорт"). А коментаторът Димитър Тренев отдавна не е част от "Нова броудкастинг груп". 

След това Домусчиев нарече Димитър Тасев от бТВ "олигофрен", задето видя празни места на двубой, ознаменувал откриването на трибуна на стадиона на "Лудогорец", апропо, вече носещ името "Хювефарма арена" - фармацевтичната компания на бизнесмена. Празни места имаше и то много.

Новината е снощният коментар на Ивайло Ангелов на мача "Лудогорец" - "Ференцварош". Днес цял ден в социалните мрежи журналистът от БНТ получава похвали за свои думи. Че имаше дузпа за "Ференцварош" за игра с ръка (имаше, да, абсолютна) при 0:0. Ангелов си позволи и леки критики да адрес на "орлите", особено в края на мача.

Ивайло Ангелов.

Би трябвало да не ни прави впечатление, но от 111-ото място по свобода на словото в света ни прави. Ивайло си е за похвала. Наричан Иво Мексикото, получавал скунксове, влязъл в запалянковския фолклор заради свои лафове, снощи Ангелов защити спортната журналистика и своя колега Илиян Енев.

Тука е така. Напоследък Бойко Борисов няколко пъти заявава, че олигарсите си купили телевизии. Не само това, г-н премиер. Тези олигарси си имат и футболни клубове... Държавата им опрощава дългове, позволява им да местят клубове от град в град, приема лобистки закони или отхвърля такива, които да засегнат интересите им.

Футболът е отражение на процесите в държавата и не, скоро няма да тържествува, както призова наскоро г-н Домусчиев във фейсбук. Във въпросния пост той заяви, че ще настоява в България да се въведе Видеоасистентът на рефера (ВАР).

Интересно дали още е привърженик на ВАР след неотсъдената снощи дузпа за "Ференцварош"? И нека не забравяме, че и зад ВАР стоят хора, а в цяла Европа почти не минава кръг без скандали, свързани с видеоасистента, особено в Англия. Какво ли ще си мислим, когато технологията дойде и тук, след като силните на деня ще я докарат и внедрят?

Тук стигаме и до темата за съдийството. Във въпросния си пост във фейсбук Кирил Домусчиев "размахва пръст" на съдията Георги Кабаков. Той все още е член на ИК на БФС, макар и в оставка. Във време, в което пловдивчанинът е в сметките на УЕФА да съдийства на Евро 2020.

И, може би случайно (по взаимно съгласие да речем), Кабаков не е в наряда за последния есенен кръг на елитната ни efbet Лига през уикенда.

Но оставете всичко това. Нека приемем в себе си коледния дух и настроение и се порадваме на куража на Ивайло Ангелов. Защото скоро може и това да нямаме.