"Трябва да признаем, че следосвобожденската българска интелгенция надвишава многократно следкомунистическата българска интелигенция".

Това заяви президентът от 1997 до 2002 г. пред БНТ. Той даде пример, че много големи български интелектуалци от онова време, като Иван Шишманов, са учили на Запад, но са се връщали в България и са започвали като учители, "да служат на своя народ".

"Той е и българин и европеец", каза Стоянов.

Според него избиването на голяма част от тези хора от Народния съд предопределя сега "това наше непрекъснато лутане... в каква степен българският патриотизъм се вмества в един общ европейски патриотизъм".

Според Стоянов по време на прехода "много постигнахме".

"Почти всичко се промени и то за добро", заяви Стоянов.

И изтъкна, че по време на комунизма сме живели "живот в лъжа", цитирайки Вацлав Хавел.

"Стандартът на живот е в пряка връзка от зачитане на законите, борба с корупцията, рушвет. Всички тези явления са в пряка връзка с 45 години живот в лъжа", коментира Стоянов.

И допълни, че комунизмът е деморализирал българите.

Според Стоянов за днешните политици има значение не "колко си интелигентен, а колко добри са твоите пи ари".

"Един ден нас ще ни упралвяват блестящи акьори, не блестящи интелектуалци", смята Стоянов.

Според него младите българи напускат "защото не въвеждахме европейските ценности достатъчно твърдо" и "търсят повече Ееропа, повече справедливост, по-малко корупция".

Стоянов коментира и ситуацията с Брекзит. Според него до скоро Великобритания е била "гувернантката на Европа", която не прави често революции.

"На мен почва да ми липсва гувернантката на Европа", каза Стоянов.

Според него обаче разривът между Великобритания и ЕС е институцинален, а не цивилизационен. Стоянов изтъкна, че когато България се е освобождавала в света е имало "пакс британика", защото Великобритания е владеела голяма част от света.

"Днес България ще дава своя глас за практически въпроси на Брекзит", посочи Стоянов.

"Борис излиза от Великобритания, Борисов председателства Европа", репликира го водещия.

"Уместна шега", коментира Стоянов.

Според него днешните управници на Европа не мислят от "цивилизационна гледна точка".

"Мислим си, че нашата цивилизация никога няма да я постигне съдбата на Спарта или Рим. Липсва ми дълбочина, която да ми даде увереност, че нашата Европа ще пребъде", каза Стоянов.

И посочи, че "Европа не е застояла", защото нейните стълбове са "плурализъм и критическо мислене".