Комисията за финансов надзор е отнела лиценза на здравния застраховател "Юроамерикан". Това е станало на вчерашното заседание на Комисията. Сред причините за решението са липсата на активна дейност на компанията през последната половин година, както и открити при проверка сериозни нарушения на Кодекса за застраховатането. Освен това Комисията е констатирала и неизпълнение на задължения по една от ресорните евродирективи. 

"Юроамерикан" е малка застрахователна компания, първоприемник на старото дружество "Планета" АД. На сайта си от компанията твърдят, че имат сключени договори с лечебни заведения в цялата страна и че капиталовата база на компанията е 8 млн. лв. Според експерти обаче фирмата е по-скоро не особено силен фактор на пазара и засегнати от отнемането на лиценза няма да бъдат много хора. 

Решението на регулатора идва две години след като първоначално бяха открити проблеми в компанията. През 2017 г. КФН назначи квестори в управлението на застрахователя, но така и отне лиценза й. 

До последно председател на борда на на директорите и изпълнителен директор на компания е бил Борислав Богоев, който е бивш зам.-председател на КФН, пише "Капитал". Той е отговарял за застрахователната дейност, а в момента е председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. 

Като такъв той е отговорен за справянето със ситуацията по наложения мониторинг от международната системата на бюрата "Зелена карта" и нуждата от сключване на общ презастрахователен договор за милиони евро от всички компании, предлагащи полица "Гражданска отговорност".