"Здравите сили" надделяха. Законът за социалните услуги, който трябваше да влезе в сила от 1 януари, ще бъде отложен с шест месеца. Около това се обединиха днес всички - и правителство, и парламентарни групи от всички цветове, с изключение на ДПС.

Причината е много сходна с тази поради която така и не бе приета Стратегията за детето - исканията на група родители за "спасение на българските деца и българското семейство". Или с други думи: новите-стари страхове, че чужденци и неправителствени организации искат бързо и лесно да извеждат деца от семейната им среда.

Днес депутатите работиха под звуците на революционни песни, след като пред парламента се бе събрала група от протестиращи срещу закона, насочен основно към хората с увреждания, към възрастните хора, към изоставени деца и пр. Те за пореден път поискаха отлагането му.

Иначе в ресорната комисия на Народното събрание, той трябваше да бъде разгледан. Или по-точно - да бъдат разгледани четири проекта от депутати от различни парламентарни групи, според единия от които - да бъде отменен самият закон, приет през март, но влизащ в сила от началото на следващата година.

Стигна се до извънреден председателски съвет насред пленарното заседание и до идването в Народното събрание на новата социална министърка Деница Сачева. За да бъде обявено накрая дружно, че влизането в сила на ЗСУ се отлага с половин година до изчистване на текстовете, които толкова тревожат протестиращите групи.

"Подкрепяме отлагането на Закона за социалните услуги с шест месеца, за да намалим напрежението в обществото", обяви в кулоарите Сачева, която първо се срещна с парламентарната група на БСП. И отбеляза: "Още веднъж искам да подчертая, че темите, свързани с деца и семейство не са обект на този закон."

Тя отчете, че през изминалите две години почти 1000 деца са били реинтегрирани в техните биологични семейства, а за при още 1300 случая социалните работници са предотвтратили изоставяне.

"Това е истинската социална работа. Истинската социална работа връща децата в семействата. Това, което виждаме и чуваме в пространството са насаждане на страхове. Ще положим усилия да проведем дискусии в цялата страна. Ще подкрепим и ако бъде инициирана от парламента дискусия по темата за семейните политики", допълни социалната министърка.

На председателски съвет днес е постигнато съгласие влизането в сила на Закона за социалните услуги да се отложи с шест месеца, обяви и депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов на брифинг. Единствените "против" са били от парламентарната група на Движението. Самата Сачева даде заявка за отлагането още с встъпването си в длъжност. Предстои това да стане факт в петък - ЗСУ ще се гледа извънредно от парламента.