Премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пристигнаха тази сутрин в Перник, за да "обследват" ситуацията с водния режим в града и със загубите на огромна част от водата на язовир "Студена". Видео от срещата беше споделено на официалната фейсбук страница на премиера.

На място беше и областният управител на Перник Емил Костадинов, който повтори тезата си, че проблемът е в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не била подменянан от 1954 година. 

"Проблемът с инфраструктурата е трагичен. Всичко е в кръпки", заяви Емил Караниколов, но подчерта, че благодарение на фирмата, която работи на място, вече има поне измервателна апаратура. 

Освен това на терен работят вече и екипи на ВиК-Враца, очакват се екипи и от Стара Загора, които да подпомогнат процеса. От разговора на министрите с хората, които работят в Перник стана ясно, че само за един месец са станали със 150 повече аварии, отколкото преди, заради амортизирането на водоснабдителната мрежа.

"Ние правим нова водопроводна мрежа в движение", констатира Борисов. 

Освен това премиерът нареди веднага да се извика проектант за пречиствателна станция - "ако трябва пуснете по "Национална сигурност" поръчка". Да стане веднага". 

"Искам икономическа полиция да провери ситуацията и всичко по трасето да бъде събрано и разпитано. Такава безогледна безотговорност, десетилетия наред. Да кажат защо?! Изтърбушвате всичко, документ по документ! Къде са изписвани загубите? От кражба ли са? Искам всичко от А до Я!", нареди още Борисов.

След като напусна Перник пък Борисов се отдаде на любимото си занимание - качи се на джипката и тръгна на инспекция по магистрала "Струма". Не пропусна да се учуди и на действията на медиите:

"Не им ли е интересно, е така от любопитство да дойдат да покажат на хората какви съоръжения има? Да покажат на хората? Просто от любопитство?"

Последва и интересен "неофициален" разговор с възрастен строител на магистралата. Човекът се оплака от ниската си пенсия, която била 210 лв. след 45 години трудов стаж, на което Борисов отговори: "Действаме, действаме!". Мъжът се похвали, че е бил герой на социалистическия труд, а премиерът отвърна:

"Нищо де, сега ще те направим герой на капиталистическия труд!"

Малко по-късно Нова съобщи, че Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е поел мащабното разследване за причините за водната криза. По разпореждане на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Младен Маринов, Иванов е пристигнал в Перник в ранния следобед.