Италианското правителство на премиера Джузепе Конте смята да въведе нов данък, насочен към някои от най-големите технологични компании, създадени в САЩ, но опериращи и Европа, пише днес "Уолстрийт джърнъл". 

Ако Рим се реши окончателно на тази крачка, то той ще последва вече взетото решение на своите съседи от Франция, които налагат 3% данък върхи част от дигиталните приходи на компании с над 750 млн. евро световни приходи. Според информацията на американското издание, Италия смята да предложи същите ставки на своя данък, като важно уточнение е, че от тези 750 млн. евро поне 5,5 млн. евро трябва да са спечелени в Италия. 

Според повечето анализатори един такъв ход обаче само би засилил търговското напрежение между САЩ и Европа. Към този момент Белия дом не е реагирал на намеренията на Италия, но вероятно ще го направи, имайки предвид, че малко след като Франция въведе своя данък президентът Доналд Тръмп предложи увеличение със 100% на митата върху някои от френските вносни стоки в САЩ.

Освен това едноличните решения на Франция и Италия подкопават надеждата за общо законодателство, което да регулира въпроса. Според повечето европейски държави, а и не само европейски, щатските технологични гиганти плащат твърде малко данък на местата, където реално имат потребители. 

Очакванията са, че скоро към Франция и Италия ще се присъединят и Великобритания и Канада. Само преди месец ЕС направи опит да въведе някаква регламентация за общо облагане на гигантите в рамките на съюза, но  12 държави, начело с Ирландия - блокираха процеса. 

Всички държави, които вече са въвели или се очаква да въведат подобно законодателство обаче са категорични, че ако Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) постигне общо решение, те ще отменят националните си закони по темата.