Филмовите адаптации по видеоигри обикновено не са особено успешни извън средите на феновете, които ги играят. Тази тенденция се стреми да разбие „Вещерът“, новият сериал на „Нетфликс“, който е сред претендентите да привлече публиката на „Игра на тронове“ и дава първи заявки да го направи. С премиера на 20 декември, осемте епизода на „Вещерът“ вече се наредиха сред сериалите на „Нетфликс“ с най-висока зрителска оценка във филмовата база данни IMDb (8,7 от 10)

„Нетфликс“ обичайно няма практика да изнасят данни за зрителския интерес в платформата си, но очевидно оттам са очаквали подобен интерес – още преди премиерата на първия сезон бе поръчан втори, който се очаква да излезе през 2021 г.

Критиците обаче са далеч от еуфорията на феновете – и тови си личи по оценките им. В „Ротън Томатоус“ с леко превъзходство преобладават позитивните ревюта, но те са само 56%, което се смята за нисък резултат (за разлика от процентите на зрителите, които са 93% положителни).

ВНИМАНИЕ! Следват детайли от съдържанието на „Вещерът“.

Продукцията е базирана на едноименната поредица книги на полския автор Анджей Сапковски, но мнозина откриват повече прилики с видеоиграта – нещо, което шоурънърът Лорън Шмид обещаваше, че няма да направи. Осемте епизода са базирани както на историята от първите книги от поредицата „Вещерът“, така и на няколко разказа-предистория на същия автор, които се развиват в същата вселена, но се отклоняват от основната сюжетна линия на книгите. Гералт от Ривия е представител на рядка раса – вещери, ловци на чудовища, мутанти, подобрени с магически способности и с висока физическа издържливост. Действието се развива на псевдо-средновековна земя, населена с човеци, елфи, безброй чудати създания и магьосници, търсени от редица кралства.

За удоволствие на женската аудитория, в ролята на Гералт влиза красавецът Хенри Кавил.

Телевизионният критик на „Гардиън“ Луси Манган дава 3 от 5 звезди на първия епизод на сериала.

Атмосферата на Толкин се носи във въздуха, елфи и джуджета са ръсени с широки пръсти в сериала и всеки персонаж има 20% повече гласни или по-малко съгласни в името си“, пише авторката.

Ерик Кайн от „Форбс“ се радва, че е сбъркал в очакванията си, че игрален римейк на игра би бил провал. Продукцията е „мрачна, добре създадена и често трудна за проследяване“ – което се дължи на факта, че действието в книгите на Сапковски не тече линейно. Това донякъде обяснява защо на зрителите често им отнема време да подредят сюжета. За разлика от „Игра на тронове“, отбелязва Кайн, „без добро познаване на книгите или най-малкото добро познаване на фентъзи историите като цяло, „Вещерът“ изисква много повече внимание“.

Освен това не става ясно от самото начало какъв е основният конфликт – в „Троновете“ той е между Старк и Ланистър, а във „Вещерът“ е между членовете на едно семейство. Това засега би било разбрано единствено от читателите на книгите. За останалите критикът предлага кратък разбор на основните герои – в епизодите виждаме Гералт да ловува чудовища, печелейки от това пари и омагьосвайки различни дами с жълтите си очи. Паралелно се развива историята на Йенефер (Аня Шарлота), която от селско недъгаво момиче, подигравано от всички, се превръща в могъща – и ослепително красива – магьосница. Сюжетната линия на принцеса Цири (Фрея Алън) изисква добро познаване на предисторията на родителите и баба ѝ, кралицата на кралство Синтра – нещо, което е трудна задача за напълно незапознатите с вселената на „Вещерът“. Историята на тримата ще се преплете, но ако не искате да четете книгите, ще откриете как става това чак през 2021-а с втория сезон на сериала.

Почти във всяко ревю критиците се изкушават да съпоставят „Вещерът“ с „Троновете“ – и докато политиката в сериала на НВО е далеч по-ясна, баталните сцени в историята на Гералт засенчват битките във Вестерос. Сравнения често се появяват и с друг суперхитов сериал в момента, „Мандалорецът“ на „Дисни“. Бен Травърс в „Индиуайър“ предполага, че в следващите епизоди принцеса Цири ще развие връзка с Гералт, подобна на бебето Йода и Мандалореца. Вещера има нови и нови приключения във всеки епизод, и също като Мандалореца той е ловец на различни създания.

Каквото и да върши Гералт, той го прави с впечатляваща прямота, за което допринася и блестящото изпълнение на Кавил. Но когато не е фокусиран върху Гералт, „Вещерът“ става много, много объркан“, продължава Травърс.

Кавил „разбира“ Гералт и затова се справя с този образ по-добре от всяка друга своя роля – той неведнъж е споделял в интервюта, че обича да играе видеоиграта и силно се е надявал да бъде ангажиран за образа. Това се забелязва и в останалия актьорски състав – въпреки някои „невъзможни за обяснение сцени“, всички актьори приемат ролите си присърце.

В ревю за списание „Тайм“, озаглавено „Вещерът“ на „Нетфликс“ е последната катастрофа в ужасната пост-игра на тронове фентъзи телевизия“, Джуди Бърман пише, че „Вещерът“ не може да се класира на първото място за най-лош сериал на 2020 г. Мястото вече е заето от „Виж“, постапокалиптичната драма на „Епъл“ с участието на Джейсън Момоа.

 

"Площад Славейков"