Ден пореден от водната криза в Перник пак събра властта на място. Премиерът Бойко Борисов отново лично се озова по трасето на ремонтните дейности в компанията на икономическия министър Емил Караниколов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, кмета на града Станислав Владимиров и експерти.

За да инспектира дейностите, да обещае повече пари за финансирането им и да попита за... "приватизацията" на големите предприятия в района. Междувременно стана ясно, че язовир "Студена" върви към мъртъв обем. От "Стомана Перник" пък се обидиха, че са били набедени за кражба на вода от водоизточника при положение, че "тук отвсякъде тече".

По-късно се очаква и пресконференция на ГЕРБ в Перник, за да се отчете какво се върши и какво ще се върши за справяне с проблема.

ВиК мерело обема "на око"

Денят започна с участие на Караниколов в сутрешния блок на бТВ, където той обяви, че местното ВиК дружество не може да овладее проблема. Стана ясно и че оттам са подавали невярна информация към кмета, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се е оказал 2,6 млн.

"Това означава че отиваме към мъртъв обем", констатира Караниколов.

По думите му замерването се e правело "на око", но сега държавата осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми без това да навреди на екосистемите в района.

Междувременно се налага и спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистване. Работи се и по новата пречиствателна станция. Същевременно започват работи и по подмяната на остарялата инфраструктура в района.

Около 2,2 млн. лева ще струва изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник. Имало и друг вариант, който ще оскъпи с около 1 милион лева проекта, с който вариант малко по-късно на място Борисов се съгласи. Днес кметът на общината трябва формално да пусне искането за средствата до Министерския съвет. 

Най-тежкият период за жителите на Перник и региона предстои и ще бъде през следващите 20 дни – именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем, каза още Караниколов. Засега плановете са, че спешните мерки ще бъдат приложени до 15 дни. 

Изкараха ни нас виновни

Около 10 ч на място пристигна и Борисов, като както обикновено действията му се предават на живо в профила му във фейсбук. И бе посрещнат от представители на "Стомана Перник", като се разви следният диалог:

- Изкараха ни нас виновни - тук отвсякъде тече - ние сме виновни, че сме откраднали водата. Ако намерите нещо...

- Търсиме.

- Търсите, ама няма. Ето там е  пълно мочурище (сочи), не знам дали ходихте...

Караниколов се намеси, за да отчете, че за няколко дни дейности държавата е успяла да намали разходите на вода с 20 на сто. Което Борисов определи като подарък за Владимиров, който днес се оказа рожденик. 

Нямаше да бъркаме в бюджета

На Борисов бе предложен вариантa за ново трасе на клон 2 - да минава зад теца и той се обърна към кмета, който бе избран с листата на БСП.

"Минаваме зад теца... Защото като разбрах как са приватизирани тия заводи... Защото твоята шефка... (Корнелия Нинова, б.р.)... Защото 4 години се управлява града от ГЕРБ, другите 26 - все от БСП.

Искам справедливост, да се върнат обратно - как са приватизирани големите мощности на Перник. Колко пари държавата и общината са припечелили от тая приватизация. Защото моята информация е, че са ги привели във фалит и после с оздравителни планове уж... Хайде, те ("Стомана Перник") добре са се справили и сега са един от големите работодатели, приходо-бюджетни източници, така да ги наречем. Имахме късмет."

80% износ правим, 1500 човека работят - посочиха му от "Стомана". А Караниколов поясни, че "Стомана" влиза по-късно в процеса - след оздравителните планове. И държавата и общината не са приватизирали нищо - "всичко е през несъстоятелност, оздравителни планове, но работят - факт е, че работят".

"Ако държавата или общината са получили пари за тези капиталови мощности, които са имали, сега нямаше да бъркаме в бюджета. Общината щеше да си е продала "Стомана", да си е продала теца, да си е вкарала частни дружества и да си е взела парите", настоя Борисов и поиска от министрите си проверка за "приватизацията" на тец-а, взет "за без пари" през 2008 г. срещу дългове за 2 млн. лв.

Аз нямам връзки с главния прокурор

И препрати към поисканата вчера от Нинова среща за кризата в Перник с главния прокурор Иван Гешев. Такава трябва да се състои на 6 януари:

"Просто не е продуктивно. Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му се обаждам да му възлагам задачи и да искам отчетност. Ама те така са свикнали сигурно с главния прокурор и така си правят".

А после подхвърли, че не е ясно на какво основание от левицата "назидавали" обвинител номер едно, както и че можело някакви "истини да излязат наяве" след време.

Все пак отбеляза, че "за радост", без "да си криви душата", "кметът се държи перфектно".

Последва нов "диалог" със "Стомана", като от предприятието разказаха на Борисов колко пари са вложили в него. Стана ясно и че ще подарят част от земите, през които трябва да мине новото водопроводно трасе, както и че 80 на сто от тръбите за интерконектора с Гърция се произвеждат в завода. 

Министрите и зам.-министрите посочиха, че не са открити отклонения към "Стомана". И всички се отправиха към пречиствателната станция на оглед.

Ботевград - новият Перник

Борисов коментира и ситуацията в Ботевград, след като кметът Иван Гавалюгов обяви пред БНР, че язовир "Бебреш" има вода за около 6 седмици и градът може да последва съдбата на Перник. 

Освен сушата градоначалникът обвини и ВЕЦ "Бебреш", за който е било констатирано, че е източил за две седмици 1,2 млн. куб. м вода нерегламентирано. По думите му централата била частна - собственост на Васил Златев - бащата на доскорошния шеф на "Лукойл" Валентин Златев.

"Ми защо не си е оправил ВиК-то. Нали за това са водните цикли? Кой ги блокира? И кметът на Ботевград е един от тях. Вместо да си направим водните цикли с европейски пари... за Перник има 120 милиона и не са усвоени. И ние сега ще вадим от бюджета. Ботевград, Кресна, Берковица си ги спомням - умишлено не искаха да влязат и да ползват европейски пари. Що? Щото могат през ВиК-тата явно да правят нещо. И сега ми вика 40 дни - защо не дойде преди една година да ми кажеш, че ще останеш без вода. 1,5 милиарда стоят за старата инфраструктура", заяви Борисов по адрес на Гавалюгов.

От думите на Нанков стана ясно, че днес в МРРБ ще има среща за проблемите на Ботевград, като според кмета имало опасност от воден режим в града, а според управителя на ВиК - не. Имало и авариен план. Нанков обяви и че проблеми и в Шумен няма да има, въпреки опасенията.

На финала Борисов заподозря нов сценарий тип февруарските протести, които свалиха първия му кабинет. По думите му умишлено се всява страх в населението, че ще остане без вода до февруари.