Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово, община Сухиндол, предаде "Дневник".

 

Окръжната прокуратура във Велико Търново проверява ситуацията в Дома за хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово, съобщи окръжният прокурор Христо Христов, цитиран от БТА.

Той уточни, че проверката е разпоредена след публикации в медиите, които са цитирали данни за условията на живот в дома, изнесени по-рано днес от пресцентъра на омбудсмана Диана Ковачева.

"Резултатите от проверката ще бъдат оповестени най-късно в следобедните часове на 3 януари", уточни Христов.

Социалното министерство обяви, че започва проверка по сигнала.

Експерти, ръководени от омбудсмана, установила през декември, че хората живеят при изключително лоши условия. За тях не се полагали достатъчно грижи и за една година там са документирани 24 смъртни случая при общ капацитет 60 души.

"Като омбудсман считам, че това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им", пише Ковачева.

Към момента са настанени 57 лица, а проверяващите са забелязали човек с декубитални рани, които не са били обработени 4 дни поради липса на медицинска сестра. Домът има две тоалетни и един душ за всички настанени, а администрацията е отделена със заключена решетка.

Домът вече е проверяван през 2013 г. и още тогава са отправени препоръки към Министерството на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на грижите, но почти нищо не се е подобрило, се казва в сигнала.

Според омбудсманът е нарушена Конвенцията против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.