САЩ вече се целят в хората, които взимат решенията в Иран, а не се фокусират върху иранските прокси сили в Ирак и Близкия изток, заяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Асошиейтед прес.

Той направи това си изявление броени дни, след като Съединените щати елиминираха влиятелния ирански генерал Касем Солеймани, който ръководеше военните операции на Иран в чужбина. Убийството на Солеймани предизвика бурни реакции в Близкия изток, като има очаквания, че Иран ще изпълни заплахата си да нанесе ответен удар.

Според Помпео в миналото САЩ са се опитвали да атакуват всеки в региона, който се разхожда с автомат "Калашников" или друго въоръжение.

"Подходът ни вече е доста различен. Казахме на иранския режим: достатъчно. Не можете да използвате прокси сили и да си мислите, че родината ви ще бъде в безопасност. Ще действаме срещу хората, които взимат решенията и които са причина за заплахата, идваща от Иран", изтъкна Помпео.

Американският държавен секретар заяви също, че сведенията от разузнаването ясно са показали необходимостта от атаката срещу Касем Солеймани, предаде Ройтерс.

Според Помпео, ако атаката срещу Солеймани не беше предприета, рискът щеше да е по-голям. Лидерите на САЩ, разполагащи с пълен достъп до цялата разузнавателна информация, нямаха съмнения, че атаката трябва да бъде предприета, заяви държавният секретар в предаване по американската телевизия Ей Би Си.

"От оценката на разузнаването беше ясно, че да не предприемем нищо, като така позволим на Солеймани да продължи със заговорите, плановете и терористичната си кампания, е много по-рисковано" от това, което сторихме миналата седмица.

Държавният секретар не уточни дали е разговарял с представители на Иран, но подчерта, че не се съмнява, че Техеран добре разбира посланието на американското ръководство.

Според Помпео атаката, при която бе убит Солеймани, е законна. Законни ще бъдат и евентуални бъдещи удари на САЩ по Иран, ако Иран предприеме враждебни действия срещу американски войници като отмъщение за гибелта на Солеймани, заяви Помпео.

На въпрос във връзка с изказването на Тръмп, че САЩ могат да поразят 52 ирански обекта, сред които и обекти, важни за иранската култура, Помпео заяви, че американските сили биха нанасяли удари само по законни цели в Иран,съобщава БТА, цитирайки АП.