Смятат ме за свой приятел, както и за приятел на Тръмп, и на Брюксел.

Така отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос дали президентите на Турция, Русия и Сърбия Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич го смятат за човек на американския президент Доналд Тръмп.

"Внимавай какво говориш, че нали знаеш, че Бойко и Брюксел ще информират Вашингтон", шегували се с него, разказа Борисов. А той им отвърнал: "Аз не се крия".

 
Днес е хубав ден, каза още той при завръщането си от Истанбул, където присъства на церемонията по откриването на "Турски поток" в компанията на Ердоган, Путин и Вучич. 
 
Преди това сутринта той откри първата сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ.

"България активно работи по интерконектора и по "Балкански поток", посочи още Борисов. "Ще можем да взимаме и транзитни такси десетки години напред", добави той.

"А това, че президентите на Русия, Турция и Сърбия са ме поканили мен, оставям на анализаторите", каза премиерът.

Борисов посочи още, че не бил длъжен да обяснява на Путин докъде е стигнала работата по нашето трасе. Дали я правим бързо, бавно или средно, имаме ангажимент до май месец - посочи.

Въпреки това той носеше снимки в Истанбул, които да онагледят как върви работата по трасето в България.

На въпрос какво си е говорил с руския държавен глава, той отговори:

"Много други работи с президента Путин си говорихме."

Част от разговора обаче бил за бъдеще учение в акваторията на Черно море, което започва от утре. Путин предупредил Борисов, че това е просто учение и да не се притеснява, на което нашият премиер отвърнал: "Спокойно, F-16 Block 70 от Америка още не са пристигнали!"

Ето и малко шеги от Истанбул в преразказ от Борисов:

"Една хвалба падна кой какви самолети си е купил, та накрая Вучуч вика: "Аз си купих ракети, че да свалям самолети". 

Няколко теми са били обсъдени още днес, допълни Борисов. "Имаме около 12 000 тира на българо-турската и на българо-сръбската граница, така че поехме ангажимент за разширяване на ГКПП-тата", обясни той. Друга тема е била мигрантският поток, като Борисов отчел нула миграция и спазване на ангажимента от страна на Турция.

Той отново повтори, че в България няма "Турски поток", а "Балкански".

"Не внушавайте неща, които не са истина! На територията на България няма "Турски поток". Какво общо има и някой да ми държи сметка!"

"Ние си строим. Показахме снимките от хеликоптера, добре че ги заснех. - И какво каза като видя снимките? - Молодец! (Шегувам се, не е казал така)", се върна Борисов на разговорите си с Путин.

Лидерите искали да дойдат на откриването на "Балкански поток". 

"Днес е един хубав ден. От сутринта 5 сесии вървят в България. Изключителен ден за българо-американските отношения. Именно в този ден бяха набелязани действия, които да оставят България на картата и на газово-разпределителната система на Европа, и в геополитическото ни положение - отбрана, сигурност, култура. След като президентът Тръмп разпореди да се работи по отпадането на визите, вече се работи активно", каза още Борисов.

Както обаче си беше в прекрасно настроение, изведнъж Борисов рязко се ядоса на въпрос свързан със сутршното участие на бившия шеф на Лукойл Валентин Златев по бТВ. Премиерът остана недоволен от това, че го питат кой е победил, когато двамата са били приятели и са играли заедно карти. 

"Това ли е най-важното? Това ли? Не, не може повече въпрос. Ще дойдат някой ден журналисти, които ще оценят какво съм направил днес!", завърши Борисов и прекрати брифинга.