"Българските граждани или България не заслужават да бъдат превърнати в кофа за боклук или тоалетна чиния."

Така Иван Гешев отговори общо на въпрос за горенето на отпадъци, идващи от Западна Европа у нас. Без да даде конкретика за разследванията, той обяви, че "децата ни не заслужават това" и че съдебната власт в негово лице ще се постарае да открие виновните, както и че "не ме интересува кой го е извършил". Обвинител № 1 цитира баба си, която казвала: "Който каквото си е надробил, да си го сърба."

Той направи изявлението си в Галиче, където бе на посещение заедно с ръководствата на МВР и окръжната прокуратура, както и има срещи с местната власт. На брифинга стана ясно още, че при обиските у министър Нено Димов са иззети и документи за бокрука.

Убийството на тийнейджърка, което се случи в селото на 11 януари, той окачестви така:

"Изключително брутално зверство – това са лица с един и същи профил. А профилът е - без да съм специалист по психиатрия: социопат! Човек, който не е образован, не е учил, който е под 18 г., който не работи."

Гешев апелира отново за взаимодесйтвие с институциите и каза, че във Враца МВР и прокуратурата били в добър екип, но "не навсякъде е така". След което подчерта, че имало лични причини, но пък данъкоплатците плащали на всички заплатите, за да ги пазят.

А където няма въпросното взаимодействие, "ще направим всичко възможно".

Главният прокурор апелира още:

"Но освен това изключително важно в този сегмент е и взаимодействието с местната власт, защото един кмет като този, с който разговаряхме в Галиче, познава и знае кои са хората - и те не са чак толкова много, които създават проблеми и които са потенциален проблем в едно населено място.

Това, което казах на кмета, е, че трябва да има и обратна връзка – кметовете трябва да са активни и да уведомяват местните правоохранителни органи."

Конкретно говорил и с жителите на махалата, където е станало престъплението - а те били "будни хора, образовани - а не навсякъде е така".

"Ние не можем в реално време да контролираме абсолютно всичко - имаме нужда и от информация", заяви още Гешев.

Той можел да говори само за сегмента правоохранителни и правоприлагащи органи: "В другия, който касае образванието, който касае работата и поминъка, не сме компетентни ние", допълни той.

После се сети за прословутите обвинения след едно изказване в тв интервю - че уж не признавал разделението на властите:

"Понеже ме обвиняват, че не спазвам принципи на разделение на властите – пропагандни тези, аз дълбоко вярвам, че за да се върши работа, трябва да се ангажират партньорства, съюзи, при спазване функционалната компетентност на всеки един."

А после малко се понакара на репортерка, която упорито опитваше да научи бил ли е пиян или дрогиран убиецът от Галиче:

"Казах ви, че става дума за социопат – как да се държи? Според вас да му е мъчно, че съжалява - вие как смятате?", каза Гешев, като обвини колежката, че залита към жълтото.

И се отклони в посока успехите в борбата с телефонните измами, които даде за пример.

"Няма да спра да го повтарям – защото успехите се забравят, остават само лошите неща!", каза още главният прокурор.

Що се отнасяло до ареста на Нено Димов - не било пресилено да задържиш действащ министър, щом вече си задържал и мнозина кметове. Освен това нямало да каже дали се работи по други виновни длъжностни лица по това дело, защото няма разрешение от наблюдаващия прокурор (доскоро подчинения ме в Специализираната прокуратура Ангел Кънев, б.р.).

"Не споделям виждането, че главният прокурор контролира всички дела. Такова разрешение в момента нямам – аз спазвам закона", скромен бе Гешев.

Но от брифинга чул от наблюдаващия прокурор, че се работи по абсолютно всички линии.