Обединеното кралство не е предало данни за 75 000 присъди, издадени от неговите съдилища срещу чуждестранни граждани в родните им страни от ЕС, и е скрило скандала от страх да не навреди на репутацията на Великобритания в европейските столици, пише днес в. "Гардиън".

Нарушението е останало скрито пет години, по време на които един от всеки три сигнала за престъпници - потенциално включващи убийци и изнасилвачи - не е бил изпращан до страните членки на ЕС.

Властите в страните от ЕС не са били информирани за извършените престъпления, за присъдите, издадени срещу техни граждани от съдилищата в Обединеното кралство, нито за риска, който осъдените представляват за обществото, пише изданието.

Опасните нарушители са можели да пътуват обратно до родните си страни без нормалното уведомяване на местните власти за тяхното присъствие, посочва то.

Разкритието идва преди решаващите преговори с ЕС за бъдещите отношения с Великобритания в областта на сигурността, отбелязва "Гардиън". Според вестника "репутацията на Великобритания като надежден партньор вече е поставена под сериозен въпрос".

Този месец комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент получи доказателства за „умишлени нарушения и злоупотреби“ от Обединеното кралство на Шенгенската информационна система (ШИС) - база данни на ЕС, използвана от полицията и граничните служители в безграничната Шенгенска зона, пише изданието.

Британските власти правили „незаконни“ пълни или частични копия на базата данни, за които в доклад на ЕС пише, че представляват „сериозни и непосредствени рискове за целостта и сигурността на данните от ШИС“.

При по-ранен удар по репутацията на Великобритания през 2018 г. белгийските прокурори стигнаха до заключението, че британските разузнавателни служби, вероятно са хакнали най-големия телекомуникационен оператор в Белгия за период от поне две години по указание на министри на Обединеното кралство.

В преговорите с ЕС за отношенията след "Брекзит" правителството ще се стреми да убеди Брюксел, че трябва да продължи обменът на данни с британските власти, оперативно сътрудничество между правоприлагащите органи и съдебно сътрудничество по наказателни дела.

Обединеното кралство вече няма да бъде член на Европол, а полицията и службите за сигурност ще загубят достъп до ключови бази данни в ЕС в края на преходния период през декември 2020 г., припомня "Гардиън".