Двамата сепаратисти от Каталуня, които станаха евродепутати, използваха вчера първото си участие в пленарна сесия, за да обвинят ЕС, че докато защитава човешките права по целия свят, си затваря очите за ставащото в неговите страни членки.

Бившият регионален каталунски премиер Карлес Пучдемон и неговият министър на здравеопазването Тони Комин говориха по време на дебати в ЕП в Страсбург. Съдът на ЕС постанови, че те могат да бъдат евродепутати, след като върна случая им за допълнително разглеждане.

„Всички сме съгласни, че значението на ЕС на международната сцена трябва да се основава на защитата на правата на човека. Но как той може да има моралното право да изисква другите държави да спазват човешките права, ако има страни членки, които не са в състояние да спазват същите тези права на собствената си територия? Тези права са също икономически, социални, както и политически“, изтъкна Тони Комин, докато депутатите обсъждаха доклада за 2018 г. за човешките права и демокрацията по света.

Комин изтъкна, че поради незачитане на тези права друг каталунски активист - Ориол Жункерас, не седи в залата в Страсбург, а лежи в испански затвор.

И двамата новоизпечени евродепутати в момента са бегълци в Белгия. Причината е, че Испания иска ареста и екстрадирането им по обвинение в противодържавна дейност.

„ЕС си затваря очите, когато една страна членка си позволява крещящи нарушения на човешките права. И по този начин губи правото да изисква от другите да спазва това, което самият Европейски съюз не е в състояние да направи“, завърши Комин.

Карлес Пучдемон говори по време на съвместни дебати за общата външна и отбранителна политика и политиката за сигурност. 

„Представете си какво ще кажем, ако работната група на ООН, разследваща произволни задържания, каже, че трета страна е арестувала неправомерно 9 души и трябва да ги освободи, а Еврокомисията ще излезе с декларация и ще отправи заплахи“, каза той.

Бившият премиер на Каталуня визира свои съратници, осъдени в Испания на общо 100 години затвор за ролята им в движението за отцепване на автономната област.

„Но когато една от тези страни е членка на ЕС, каквато е Испания, искам да разбера дали има двоен стандарт, когато това се случва вътре в Съюза. Защото това вреди на доверието към външната ни полипика. Еврокомисията трябва да изисква от членките да спазват същите критерии, както и останалите“, допълни Пучдемон.

Любопитното е, че и двата дебата бяха водени от каталунец - върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той обаче е заклет противник на отцепването на родния си край.

По-рано вчера Карлес Пучдемон призова ЕС да разработи демократичен механизъм за самоопределение.