Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев внася в Министерството на финансите предложения за изменения и допълнения за Закона за обществените поръчки, с които и частните лечебни заведения ще трябва да обявяват процедури по ЗОП за лекарства, които се реимбурсират от Национална здравна каса. Той ще поиска и НАП да направи проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, на които се търгуват онколекарствата.

Това съобщи Ананиев на спешен съвместен брифинг в парламента с участието на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

Иявлението му дойде след изказване на Дечев в "Дарик", който, докато изброяваше проблеми в системата на здравеопазването и функционирането на обществения фонд, даде пример как е установено, че касата е платила едно и също лекарство с разлика в цената от седем пъти на частна и на държавна болница.

Като при това ставало дума за случаи, в които са изпълнени всички законови изисквания.

Той обясни, че частните болници са били изключени от изискването да се обявяват обществени поръчки за лекарства, които се изплащат от НЗОК. Законовата поправка била осъществена заради изисквания в европейска директива. Дечев заговори дори за лобизъм.

 След което последва бурна реакция и от Министерството на здравеопазването, и от Националното сдружение на частните болници.

От сдружението на частните болници обясниха, че цените се формират от специална наредба, като за едно лекарство те трябва да са под цените в 10 европейски държави.

„Цените, на които НЗОК заплаща лекарствените продукти, са регулирани с Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Наредбата забранява на НЗОК да заплаща цена над регистрираната. Цената на едно лекарство може да се регистрира само ако е по-ниска в сравнение с тази в десет Европейски държави и след договаряне на задължителна отстъпка", се казваше в декларация на сдружението, което определи думите на Дечев като "хвърляне на лъжи и спекулации".

Кое е лекарството и как се е стигнало до разликата от 7 пъти в цената, която плаща за него НЗОК

Ананиев днес обясни обаче, че "текстът в директивата не е така ясен и не може така еднозначно да се тълкува". 

Според него това бил първият сигнал в МЗ за подобни разминавания, който при това дошъл от управителя на касата, но от своя страна от министерството веднага реагирали.

От думите на д-р Дечев стана ясно, че в касата са разбрали за драстичното разминаване в цените, след като били уведомени от един от производителите на лекарството.

Шефът на НЗОК уточни, че става дума за едно лекарство с нетърговско име пеметрексед, което е за лечение на онкологични заболявания (по-точно при определени случаи на рак на белия дроб) (касата изплаща на болниците основно медикаменти за лечение на онкологични заболявания - бел. ред.). Въпросният препарат се произвеждал от четири компании, сигналът до НЗОК бил от една от тях. 

През 2019 г. лекарственият продукт е закупуван между 129 лв. и 1063 лв. от 29 болници - частни, общински и т. н.

"Във връзка с получилия популярност проблем, който изнесох преди няколко дни, едни от упреците, които получавам, е, че не се говори за конкретни продукти, конкретни производители и конкретни болници, които са извършили евентуално нарушение. Искам да ви кажа, че всичко това, което беше сигнализирано от производител на това лекарствено средство, е в рамките на закона. Всички продажби, които са извършени от болниците към касата и тя ги е платила съответно, са напълно съгласно действащата уредба", каза още д-р Дечев.

От обяснението му се разбра, че тази година за първи път всеки производител на лекарства е получил информация в края на 2019 г. колко броя опаковки от кой продукт е бил платен от НЗОК.

"Един от тези производители забелязва, че има съвпадение на броя на опаковките, които касата е заплатила, и тези, които той е отпуснал. Разликата се получава в сумите, които касата отчита, че е заплатила, и това, което той е получил. Той е получил много по-малък приход, отколкото този, който касата е заплатила и то при еднакъв брой опаковки от лекарството. Разликата между това, което касата е заплатила, и това, което той е получил по този механизъм, той би трябвало да направи отстъпки в края на годината, ако има превишение спрямо предишен период. Той съвсем логично казва: "За какво да плащам аз отстъпки, при положение, че сумите, които съм получил, са много по-малки от това, което НЗОК е заплатила." В тази връзка му се поискаха в края на годината финансови документи, на базата на които да се потвърди това, което той твърди. От отчетните финансови документи се видя, че действително цените, на които той е продавал на търговец на едро, са еднакви за всички търговци, докато в цените, по които касата е плащала, след като този търговец на едро я е продал на болниците, има огромна разлика и тя е от порядъка на седем пъти повече, отколкото производителят на лекарството е фактурирал на търговеца на едро", продължи да описва схемата д-р Дечев.

Той поясни, че информацията за това на каква цена доставчикът на лекарства купува от производителя не е известна на касата.

"Говорим за едно и също лекарство и за едни и същи производители. Производители на това международно непатентно име има регистрирани четирима. Информацията идва от един от тях. Когато направихме анализа по нисходящ ред, т.е. започвайки от най-високата цена, тръгвайки към най-ниската, първите десет лечебни заведения, на които е платила касата, бяха частни", каза още Дечев.

На въпрос той уточни, че връзка между производителя и търговеза на едро няма, но може да се открие между търговеца на едро и болница.

Още мерки от Ананиев

Сред другите мерки, които министърът на здравеопазването обяви, че смята да предприе във връзка с казуса на законово изтичане на обществен ресурс, каквото представлява този казус, е писмо до НАП с копие до министъра на финансите. С него Ананиев ще поиска проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, на които се търгуват онколекарствата.

Както и ще поиска от Изпълнителната агенция по лекарствата и Националния съвет по цени и реимбурсиране проверка на финансовите показатели на лечебните заведения и на цените, на които купуват лекарствата и ще ги сравнят с пределните цени от Позитивния лекарствен списък.

Ще напиша и писмо до НАП с копие до министъра на финансите, с което ще поискам проверка на лечебните заведения и търговците на едро за цените, с които се търгуват онколекарствата.

"На трето място, ще възложа на изпълнителна агенция по лекарствата и на Националния съвет по цени и реинбурсиране на лекарствените продукти да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък", заяви министър Ананиев.