Предложение за ускоряване на пътуването с трамвай и автобус в София готви председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Общинският съветник от "Патриотите" е възложил още в средата на декември миналата година на Центъра за градска мобилност да извърши наблюдение по трамвайни линии 7, 10 и 22 и по автобусни линии 1, 11, 72, 117, 119, 204 и 280. Задачата е било да се установи нужда от пускане на повече возила в пиковите часове. Ще се направи анализ и разписанията ще бъдат променени съответно.

Според Контрера това са само част от линиите, при които има нужда от подобряване на обслужването. По линии 204 и 280 са нужин поне по още един автобус в пиковите часове, за да не се стига до ситуацията, в която пътниците не могат да се качат от претъпкване и остават да чакат на спирките.

Особено през студената част на годината това не бива да бъде допускано, подчертава Контрера.

Нужни са и още автобуси по крайградските линии 117 и 199 в сутрешните часове - те обслужват част от район "Кремиковци" и има оплаквания и дори подписки от работещи и ученици, които не могат да се качат.

Анализът и разчетите трябва да бъдат приключени до края на януари. Общинският съветник от ВМРО очаква предложението да бъде подкрепено от всички членове на транспортната комисия, независимо от партийната им принадлежност.