"Господин Джонсън беше ясен, че няма промяна в британската позицията за случая в Солсбъри, който представлява безрасъдно използване на химически оръжия и безочлив опит да бъдат убити невинни хора на британска земя. Той заяви, че подобни нападения не бива да се случват". 

Това каза днес говорителката на британския премиер Борис Джонсън веднага след двустранната му среща в руския президент Владимир Путин, пишат световните агенции, цитирани от БТА.  Срещата се състоя по време на мирната конференция за Либия, която се провежда днес в Берлин. 

От думите на представителката на Джонсън става ясно, че скорошно нормализиране на отношенията между Лондон и Москва не се очаква, точно заради агресивните дейстия на руските служби на териорията на Великобритания. През 2018 г. бившият руски двоен агент Скрипал беше отровен с бойно вещество, а всички доказателства по случая показаха, че убийството е наредено от руското военно разузнаване. 

"Премиерът заяви, че няма да има нормализация в двустранните отношения, докато Русия не престане с дестабилизиращите си действия, които заплашват Обединеното кралство и съюзниците ни и подкопават сигурността на нашите граждани и нашата колективна сигурност", продължи говорителката. 

По същото време информация за срещата дойде и от пресканалите на Кремъл. Там обаче се говори само за международните проблеми около Либия.

Междувременно агенция ДПА информира, че турският президент Реджеп Ердоган и американският държавен секретар вече са напуснали конференцията. 

Както Клуб Z писа по-рано през деня - световните лидери вероятно ще се обединят около резолюция, включваща 55 точки. Сред тях - оръжейно ембарго за Либия, моментално спиране на огъня от всички страни, както и разпоредби за използването на петрола на страната.

Малко по-късно обаче - руската агенция ТАСС съобщи, че либийският премиер Файез Сарадж е отказал да води каквито и да било преговори с бунтовния лидер генерал Халифа Хафтар.