Политици, бизнесмени, граждански активисти, журналисти и артисти - всички те от днес са разположени в малкото швейцарско село Давос за 50-ата годишна среща на Световния икономически форум. 

Юбилейната 2020 г. ще събере близо 3000 участници от цели 117 страни, включително 53 държавни лидери - сред които президента на САЩ Доналд Тръмп, геманския канцлер Ангела Маркел, шефката на ЕК - Урсула Фон дер Лайен и разбира се - българският премиер Бойко Борисов. 

Основната тема на тазгодишната среща - как да изградим един устойчив свят, с акцент върху ролята на капитализма за преодоляването на неравенствата, социалното разделение и климатичните промени. 

Интересното - срещата ще следва начертания път от наскоро издадения "Манифест от Давос 2020". който стъпва върху оригиналния давоски манифест от 1973 г. и формулира тогавашната модерна визия за икономиката, данъчното облагане, нулевата толерантност към корупцията и зачитането на правата на човека. 

Шестте основни теми - екология, икономика, общество, индустрия, технологии и геополитика. Тези сфери ще бъдат разгледани по време на близо 400-те различните сесии, една трета, от които ще бъдат предавани на живо на официалния сайт на събитието - weforum.org. 

Кой отива в Давос?

На първо място и може би един от най-важните участници - американският президент Доналд Тръмп, който отново ще трябва да изслуша призивите на Грета Тунберг за радикални стъпки в посока опазването на околната среда.

Ангела Меркел - жената, която успя да събере в Берлин непримиримите врагове в Либия - генерал Халифа Хафтар и Файез Ал Сарадж, с една цел - мир в северноафриканската страна. Всичко това, докато се опитва да върне мощния растеж на германската икономика. 

Урсула Фон дер Лайен - новата шефка на Европейската комисия се изправя пред едно от първите си големи дипломатически предизвикателства. Ще въведе ли ЕС данък за големите американски дигитални гиганти и ще се отърве ли от търговска война със САЩ?

Максим Орешкин - министър на икономиката на Руската федерация. Човекът, който трябва да бъде очите и ушите на Владимир Путин на срещата. 

Володимир Зеленски - комикът, който спечели президентския трон в Украйна. Мъжът, който трябва да обеди разделената страна и да я върне на пътя на икономическото развитие. 

Ашраф Гани - изненадата .Новият - стар президент на Афганистан. Страната му се бори вече 18 години с талибаните, които като че стават само по-силни. 

Кристалина Георгиева - най-високопоставената българка в глобална организация, управляващ директор на Международния валутен фонд и основен двигател на битката с неравенствата по света.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО, един от хората, които ще търсят диалог по геополитическите теми и човекът, който трябва да убеди всички, че Алиансът не е мъртъв, а все така силен и важен.

Грета Тунберг - момичето от Швеция, без което вече не минава нито един голям форум. Климатичната активистка, която обедини милиони под знамената на опазването на природата. 

Рен Джънфей - основател на китайския техгигант Хуауей. Компанията, която в Европа и САЩ бавно се превръща в символ на китайската икономическа експанзия. 

Джордж Сорос - ужасът на българското "патриотично" движение. Филантроп, милиардер и меценат - председателят на фонда Soros е едно от редовните лица в Давос.