Ливанската военнополитическа организация Хизбула развива незаконна дейност на територията на Боливия. Това заяви венецуелският опозиционер и депутат от Националното събрание Карлос Папарони на конференция за борбата с тероризма в Колумбия. Обвинения в контакти с представители на "партията на Аллах" бяха отправени срещу администрацията на венецуелския президент Николас Мадуро.
Папарони заяви, че делегацията на венецуелската опозиция е донесла в Колумбия доказателства за "връзки на международния тероризъм с режима на Мадуро". Депутатът посочи, че опозицията в Боливарската република разработва "стратегии и алгоритми за сътрудничество" с цел да спре разпространението на тероризма в страната и неговото финансиране.

Самата администрация на Мадуро отхвърля тези обвинения, но САЩ, венецуелската опозиция и основният противник на Хизбула, Израел, упорито ги повтарят. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, например, неведнъж е твърдял, че Иран се опитва да влияе върху Южна Америка чрез свои близкоизточни проксита.

Предупреждения, че "партията на Аллах" е пуснала корени в Латинска Америка, се чуваха и преди в Белия дом да влезе радикално антиирански настроеният екип на президента Доналд Тръмп - но от няколко години насам са далеч по-интензивни. Обвиненията срещу Хизбула включват предимно търговия с наркотици, незаконна финансова дейност и контрабанда на оръжия. Пратеници на "партията на Аллах" развиват все по-активни действия в граничния "триъгълник" между Бразилия, Аржентина и Парагвай. Източници на американския вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщиха през януари, че шиитската организация вече проявява интерес и към Мексико. Фактор, засилващ подозренията, е здравата връзка на местните арабски общности с Ливан.

Колкото до Венецуела, за отговорник по военните и търговските връзки във висшите ешелони на венецуелската власт бе сочен бизнесменът от сирийско-ливански произход Тарек Ел Аисами, доскоро вицепрезидент на Боливарската република. Служебното му досие показва, че е бил и губернатор на северния щат Арагуа, смятан за център на дейността на Хизбула във Венецуела.

Колумнистката на "Уолстрийт джърнъл" Мери Анастейша О'Грейди предположи през 2014 г., че влиянието на иранските проксита в Боливарската република укрепва и с оглед връзките на Венецуела с Иран в отбранителната промишленост. А експертите от САЩ Джоузеф Хумайър и Илан Барман посочваха, че в щата Арагуа действат две ирански държавни компании - "Парчин кемикъл индъстрийз" и "Кодс авиейшън индъстрийз".

Двете фирми участвали в създаването на съвместни отбранителни предприятия с венецуелците. По данни на изследователите иранската страна проявявала интерес главно към боеприпаси и ракетни горива. В свидетелски показания пред външнополитическата комисия в Камарата на представителите на САЩ през 2015 г. Хумайър заяви: Ел Аисами "е създал сложна финансова мрежа от много равнища, използвана като криминално-терористичен коридор".

Венецуела бе обвинявана също, че раздава фалшиви паспорти на пратеници на Хизбула, за да се придвижват те свободно из региона. В доклад от 2014 г. вашингтонският аналитичен Център за обществена сигурност цитира данни на "служители от регионалното разузнаване", според които хора на Ел Аисами си служели с информационни технологии, разработени от кубинската държавна сигурност, за да осигурят нови документи на близо 170 души с близкоизточен произход. Някои от тях по-късно били уличени в незаконна дейност в Латинска Америка. Навремето Венецуела опроверга данните от този анализ и го нарече американска пропаганда.

Страхът, вдъхван от предполагаемите латиноамерикански клетки на Хизбула, само се засили, щом при американски удар на летището в Багдад бе убит иранският генерал Касем Солеймани - като командващ силите "Ал Кудс" от Корпуса на гвардейците на ислямската революция той отговаряше за иранските военни операции в чужбина. Официално иранските власти решиха да отвърнат само със символичен обстрел на американски военни обекти в Ирак. Гибелта на влиятелния ирански военачалник обаче бе последвана от среща между глави на шиитски организации в Бейрут под егидата на Хизбула, което внушава мисълта, че въпросът с отмъщението за смъртта на Солеймани остава открит.

Според сайта "Мидъл ийст ай" участниците в ливанската среща са обсъдили не само теми, засягащи взаимодействието им (Солеймани координираше връзките между съюзниците на Иран в Близкия изток), но и ответни мерки. Нищо чудно силите "Ал Кудс" да отвърнат асиметрично на убийството на своя командващ и отговорът може да е насочен срещу интересите на САЩ в Западното полукълбо.

БТА