След днешния окончателен отказ на Върховния касационен съд да регистрира "Няма такава държава" на Слави Трифонов, тв водещият и партиен лидер обяви във фейсбук, че започва процедурите за регистрация на партия "Има такъв народ".

"Важното е съдържанието, а не опаковката.

"Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове!",  написа още Трифонов.

Днес Тричленен състав на ВКС потвърди решението на Градския съд - Търговско отделение, с което веднъж формацията не бе вписана.

Както и преди, проблемът се оказа в трикольора, изрисуван върху емблемата на формацията на Слави Трифонов и явната му колизия с чл. 5 на Закона за политическите партии:

"Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България."

А символът на партията, описан в устава ѝ, изглежда така: "Отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“.

Както става ясно от написаното от Слави Трифонов във фейсбук, партията ще смени не само името си, но и ще има и ново лого с други цветове.

"Чакам ви да видя какво ще измислите сега, - призова той. - Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования?"

Накрая се е подписал:

"Слави Трифонов - свободен гражданин със свободен дух."

Любопитното в случая, е че за разлика от подобни многобройни казуси, когато прокуратурата атакуваше регистрации на партии, сега държавното обвинение (което също е страна в този тип производства, б.р.), протестира отказа да се регистрира партията - точно както и адвокатите на Трифонов.

"Съдебният състав на ВКС изцяло споделя съображенията на СГС, с които е аргументиран отказът за регистрация", написаха още върховните съдии.

Решението не подлежи на обжалване.

Още след първия отказ Слави Трифонов обяви, че ако нещата останат така, ще видоизмени нещо по партията, но пак ще пробва да я регистрира.

Такава възможност изрично му предостави в решението си и съдът: "Съдебният състав на ВКС съобразява факта, че касаторът има възможност да заяви отново искане за регистрация, като изпълни и изискването, установено в чл. 5, ал. 1 от ЗПП."