Проверките в Държавната комисия по хазарт и тези на държавната финансова инспекция (АДФИ), а оттам и на прокуратурата - за плащането на такси от лицензираните за хазартни игри фирми нямат нищо общо нито с футболен клуб "Левски". Нито с внесените от Валери Симеонов законови промени, с които се иска лотарийните игри да се забранят за частници и това да е работа само на държавното тото...

Приказките за "национализация и одържавяване" на фирми пък са "създаване на грешно впечатление".

Това се разбра от думите на министър-председателя Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. По традиция той използва присъствието на медиите за протоколни снимки, за да отправи послание. 

"Създава се едно много грешно впечатление - къде с умисъл, къде не, или от незнание - не знам. Но в публичното пространство вървят едни странни заключения", поде Борисов. 

И обяви, че на бюрото му има доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ към финансовото министерство, което отговаря и за Държавната комисия по хазарта - б.р.), който доклад е адресиран и до Владислав Горанов, и до главния прокурор. 

"Този доклад от много страници, за което те си носят отговорност, но това е официален доклад и касае разлики в неплащане на такси за стотици милиони. Прегледах го внимателно - има много фирми, но тъй като вече прокуратурата се е заела - няма да ги коментирам като имена. Но никъде в него не пише за футболен клуб "Левски". Не мога да разбера каква е връзката с това да не си платил такси - повтарям, ако е вярно това, което има в този доклад (...)

Редно ли беше този доклад да бъде прибран или скрит?! Къде виждате връзка между този доклад, който е дошъл при мен от агенция през финансовия министър и което и да е физическо лице или футболен клуб", продължи Борисов. 

Премиерът първоначално не спомена имена, но даде да се разбере, че говори за действията на собственика на "Левски" Васил Божков, който стои и зад компании, организиращи лотарийни игри с талони.

Заради промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов, с които този бизнес от частници се прекратява и за който проект бе обявена подкрепа - по думите на вносителя - от премиера и министрите на финансите и на спорта - Божков свика среща с феновете на "Левски". От нея се разбра, че при прекратяване на бизнеса, финансиране за клуба няма да има.

Последва нова среща, а след призив феновете поискаха такава и с Бойко Борисов. Тя ще се състои утре.

"Утре ще се видя с желаещите, защото така и така се виждам с всички. Но къде тук има ФК "Левски"? Аз съм левскар, всички знаят, и то болен левскар. Но трябва ли, когато дойде този доклад, по презумпция - щото мога да си помисля нещо - да трябва да го скрия? За каква национализация - да се обърна към спортните журналисти и коментатори - за какво одържавяване става въпрос?!

Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиони такси от различни дружества. Дали е виновна комисията (по хазарта - б.р.) и дали хора от там ще бъдат осъдени - ще видим. В момента всички работят на пълни обороти". 

"Изведнъж започват някакви срещи с фенове, някакви предупреждения - за какво? Че не съм скрил доклада ли?, продължи Борисов.

Министър-председателят обясни, че "никой на никого не взима фирмата". 

"Тази дейност е лицензионна. И ако някой не си е платил таксите - ще му се отнеме лицензът. Фирмата си е негова. Къде е одържавяването, къде е национализацията, какви са тези думи? Или бизнес, през който са минали близо 3 милиарда, трябва да бъде непроверяван или да не плаща данъци, или такси?!

Нещо повече - той се обвързва и със Закона за хазарта, който ние отдавна искаме да променим. Няма допирна точка този доклад с това, което се предлага в парламента", декларира Бойко Борисов. 

По повод законовите поправки, внесени от Валери Симеонов, и във връзка с интервюто, дадено от Васил Божков пред "Свободна Европа" преди ден, в което се намеква, че може и някой да иска да даде бизнеса с лотария на друг, министър-председателят съобщи:

"Възложил съм на финансовия министър, вчера и на Менда Стоянова (председател на бюджетната комисия в НС от ГЕРБ - б.р.), ако се стигне до гласуване от мнозинството - изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорства, не може да се преотдава, трябва да е в забранителния списък за приватизация - да е сигурно, че освен държавата, никой друг няма да се занимава с тази дейност.

Простичко казано - ако промените в Закона за хазарта бъдат гласувани и дейността по организиране на лотарийни игри е разрешена само за Държавния спортен тотализатор - то той да няма право да работи с частници и да е обект на приватизация, е искането на Борисов. 

Премиерът продължи с думите:

"Защото това са следващи внушения - че едва ли не други играчи искат да се вкарат в бизнеса. Не. 

"Ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора, ако не е верен - няма за какво да се безпокоят".

"Ние сме изпълнили нашето задължение да изпратим да се провери и да се констатира. Това го правим в много фирми и на много места. Сега му е дошло времето на тази проверка тука." 

Къде е свързан "Левски"? "Левски" го има и преди мене, и след мене, и преди Божков, и след Божков... И винаги ще го има."

Борисов заяви, че ще даде на феновете на клуба, с които има среща утре, да прочетат това, което той има и очаква в скоро време прокуратурата да излезе със становище. 

И пак повтори:

"Думите "одържавяване, национализация" са дълбоко неверни. Никой не може да пипне на някого фирмата. Ако не се плащат такси обаче, се взима лицензът. Само лицензът, но нищо друго".

Междувременно Законът за хазарта бе вмъкнат в последния момент в дневния ред на ресорната комисия по бюджет и финанси, която ще заседава този следобед. Такова очакване имаше още от вчера, но до 10 ч сутринта в дневния ред нямаше и помен от проекта на Валери Симеонов, внесен миналата седмица. 

Както Клуб Z писа, управляващите са решили да забравят първия проект на Валери Симеонов в същия закон – този от 2018 г. Той също бе приет на първо четене в бюджетна комисия, но после бе решено да замине за Брюксел за нотификация – не вреди ли на конкуренцията.

Оказа се, забележки по него нямаше, следователно депутатите трябваше да продължат работа по него още в началото на 2019-а. Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче така и не го включваше в дневния ред на заседанията на комисията. Вчера от ГЕРБ обявиха, че няма да се гледа и сега – паралелно с новия проект на лидера на НФСБ, защото новият бил доста по-радикален и обезсмислял стария.