С химна на България и минута мълчание беше изпратен политикът и учен акад. Благовест Сендов. Той почина в неделя на 87-годишна възраст след кратко боледуване.

Поклонението беше в сградата на Народното събрание, на площад "Княз Александър Първи"

Да отдадат последна почит на Благовест Сендов дойдоха бившите председатели на Народното събрания Огнян Герджиков, Цецка Цачева, Михаил Миков и сегашната Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, министърът на културата Боил Банов, посланикът на Япония в София Масабо Ватанабе, лидерката на БСП Корнелия Нинова, бивши и действащи министри и депутати от левия и десния политически спектър.

Акад. Сендов е най-младият доктор на науките, най-младият професор и най-младият ректор на Софийския университет.

Той има забележителна научна, академична и политическа кариера -  освен  ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е бил и председател на БАН, председател и заместник-председател на парламента, посланик на България в Япония и във Филипините Като ректор на Софийския университет през 1979 година в 30 училища въвежда т. нар. Сендовска образователна система. Автор е на повече от 200 научни публикации в областта на компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия, има 7 монографии и над 30 учебника.

Научните интереси и постижения на акад. Сендов са в областта на теорията на апроксимациите, в математическото моделиране (по-специално в математическата биология), в числените методи и информатиката, както и в направлението "Хаусдорфови апроксимации", чието начало той поставя. Акад. Сендов е създател на световноизвестна българска школа в тези направления. В периода 1961-1963 г. участва в разработката на първата българска цифрово-електронна изчислителна машина "Витоша".

 

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
Посланикът на Япония в България Масато Ватанабе.

 

Председателката на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентката Илияна Йотова и кметицата на София Йорданка Фандъкова.

 

Близките на Благовест Сендов - съпругата Анна и синът Благовест.

 

Анна Сендова приема съболезнованията на Цвета Караянчева.
Министърът на културата Боил Банов.

 

Трима бивши председатели на Народното събрание - Огнян Герджиков, Цецка Цачева, Михаил Миков.

 

Антон Дончев