Само ден след като Министерството на финансите предложи за обществено обсъждане проект, с който организаторите на лотарии да се облагат с по-ниска държавна такса, от ведомството отхвърлиха собствената си идея. 

"Предвид че облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната, Министерството на финансите запазва действащия модел на облагане на традиционния хазарт".

Така и без това странният закон, с който по принцип се създава нова Агенция по хазарта, ще бъде изменен още при самото му създаване. В първоначалното предложение министерството предлагаше всички лотарийни игри, тото, лото и игри със залагания върху спортни събития да се облагат с държавна такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. Така трябваше да отпадне сега действащата нормативна база, според която се плащат по 15% от стойността на всички направени залози или продадени билети. 

Така се създаваше предпоставката, че всъщност базата върху, която се плащат налозите е по-малка от сегашната. Съответно щяха да влизат и по-малко пари в хазната. Интересното е, че предложението дойде в момент, в който държавата се опитва да отнеме лиценза на частният оператор "Национална лотария", който е внасял такса приблизително равна на тази, която министерството предложи вчера. 

С днешното си решение, подчинената на Владислав Горанов структура приема, че е редно да остави старото положение. С 20% върху получените такси и комисионни ще се облагат само игри, в които участниците играят един срещу друг, а посредникът само организира дуела. Такава игра е например - покерът.